:

Hur vet man när sötpotatis är klar?

Innehållsförteckning:

  1. Hur vet man när sötpotatis är klar?
  2. Hur odla Batat?
  3. Hur gror man sötpotatis?
  4. När ska sötpotatis skördas?
  5. Hur ofta vattna sötpotatis?
  6. Var odlas Batat?
  7. Var odlar man sötpotatis?
  8. Hur hög blir sötpotatis?
  9. Hur ska man förvara sötpotatis?

Hur vet man när sötpotatis är klar?

Skörd, användning och lagring av sötpotatis Skörd: Man skördar i september-oktober när knölarna vuxit sig stora och skalet tjocknat.

Hur odla Batat?

Sötpotatis trivs i sandblandad jord men bra odlingsresultat har fåtts även i lerjordar. Bäst skörd får du om du låter plantorna växa som marktäckare. Odlar du på friland med plantavstånd 30 cm med minst 75 cm mellan raderna. Då är det bra med svart markväv för att få varmare jord.

Hur gror man sötpotatis?

Det går att sätta knölen i jord men också i vatten. Väljer du att sätta den i jorden sätter du den med vassa änden upp i krukan och fyller på jord tills bara toppen sticker upp. Vattna och ställs så ljust som möjligt, gärna med värme underifrån. Efter cirka 2 veckor brukar bladen dyka upp.

När ska sötpotatis skördas?

Cirka en vecka efter blastkrossning är det dags att skörda. Sötpotatisar har extremt känsligt och tunt skal, därför måste skörden ske mycket varsamt.

Hur ofta vattna sötpotatis?

Vattna regelbundet och ge näring en gång i veckan under sommaren. Plantan blir en fin bladväxt, men blommar sällan eftersom det krävs långa nätter för att stimulera knoppbildning.

Var odlas Batat?

Batat kommer ursprungligen från Sydamerika. I tropikerna odlas den för knölens skull som vi känner igen som sötpotatis. Precis som vår potatis är batat en ettårig växt. Batat kräver ett varmt och fuktigt klimat för att trivas och ge en bra skörd.

Var odlar man sötpotatis?

Odling. Sötpotatisen odlas i hela den tropiska zonen och är en särskilt viktig kulturväxt i Kina med cirka 67 % av världsproduktionen, Västafrika, Japan, Indonesien och Brasilien. Odlingen av sötpotatis kräver värme och mycket arbete, ofta för hand.

Hur hög blir sötpotatis?

Sötpotatis Erato Orange, plantor Plantor

ArtikelnummerD-701
Latinskt namnipomoea batatas
Engelskt namnSweet Potato
PlanthöjdKlängväxt som kan bli flera meter hög.
Plantavstånd30 cm plantavstånd och 70 cm radavstånd

Hur ska man förvara sötpotatis?

Sötpotatis förvaras bäst längst ner i kylskåpet. Precis som vanlig potatis är den känslig för stark kyla.