:

Hur går Laktattest till?

Innehållsförteckning:

  1. Hur går Laktattest till?
  2. Hur går ett VO2max-test till?
  3. Vad är Submaximalt?
  4. Vad är Tröskeltest?
  5. Vad är ett fystest?
  6. Vad är Laktatmätare?
  7. Vad ska VO2 max ligga på?
  8. Hur räknar man ut sin VO2 max?
  9. Vad är ett Testvärde och vad visar det?
  10. Vad menas med hög intensitet?

Hur går Laktattest till?

Grunden i laktattestet är ett blodprov. Med en speciell analysutrustning kan man se mjölksyrakoncentrationen i blodet. Testpersonen får springa på löpband i stegrande fart. När farten kommer till den punkt där halten mjöksyra i blodet är 4 mmol får man den så kallade tröskelfarten.

Hur går ett VO2max-test till?

VO2max (aerob effekt) Testet tar ca 8-12 min och görs normalt på löpband eller cykel. Under dessa minuter ökar belastningen successivt från lätt jogging till mycket hård löpning. Testet ger dig ett testvärde som är ett kvitto på hur vältränad du är jämfört med genomsnittet i Sverige.

Vad är Submaximalt?

Arbete som sker utan att den maximala syreupptagningsförmågan tas i anspråk.

Vad är Tröskeltest?

Genom att göra ett tröskeltest tar man fram vart man har sin mjölksyratröskel i förhållande till puls och belastning. Utifrån tröskeltestet tar man också fram pulszoner som talar om på vilken belastning man ska hålla sig inom för att träna lågintensiv träning, medelintensiv träning och högintensiv träning.

Vad är ett fystest?

Fystestet är till för att se din fysiska kapacitet just nu, och för att kunna rikta in din träning mot det område du bäst behöver. Du får ett kvitto på din fysiska status och har möjlighet att kunna jämföra ditt resultat under en längre period. Du får verktyget för att följa upp din kapacitet och mäta din utveckling.

Vad är Laktatmätare?

Laktatmätare TD-4289 har patenterad XPER-teknologi för enkel blodprovtagning. Mätning görs i helblod, men ger dig ett plasmaekvivalent resultat då mätaren är kalibrerad mot Roche Cobas. ... TD-4289 är kalibrerad mot Roche Cobas som används för att mäta laktat i laboratorier och sjukhus.

Vad ska VO2 max ligga på?

För en normalrörlig kvinna på 30-40 år vanligt värde mellan 30-35 ml/kg och motsvarande för en man 40-45 ml/kg. För elitidrottare inom konditionsidrotter såsom löpning, cykling och skidåkning är det inte ovanligt att ligga på 80-85 ml/kg, medan lagidrottare oftare ligger runt 50-60 ml/kg.

Hur räknar man ut sin VO2 max?

Att räkna ut sitt exakta VO2max är komplicerat, men det går att göra ett test. Det är en form av konditionstest som mäter hur mycket syre din kropp kan ta upp. Det finns inga aktivitetsmätare för hemmabruk som kan mäta ditt exakta VO2max-värde, utan testet måste utföras i laboratorium.

Vad är ett Testvärde och vad visar det?

Under testet bär du en mask för att vi skall kunna mäta syrehalten i din utandningsluft och den volym luft du andas in och ut per min (ventilationen). ... Ofta divideras sedan detta värde sedan med kroppsvikten och man får det så kallade testvärdet, det vill säga maximal syreupptagning i ml per minut och kg.

Vad menas med hög intensitet?

Måttlig intensitet ger en märkbar ökning av puls och andning, hög intensitet ger en markant ökning av puls och andning, medan mycket hög intensitet ger nära maximala nivåer av puls och andning samt innebär även anaerob energianvändning, med bland annat mjölksyrabildning.