:

Hur gör man ett index?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör man ett index?
  2. Vad används SPSS till?
  3. Hur använder man index?
  4. Hur räknar man KPI index?
  5. Vad betyder det att slå index?

Hur gör man ett index?

man vill spegla ett visst förhållande genom att ställa frågor i till exempel en enkät kan man slå samman indikatorerna (frågorna) till en variabel om de gemensamt mäter någonting (man bildar ett index). Därmed ingår det flera frågor i ett index.

Vad används SPSS till?

Information om SPSS Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) är ett statistikprogram som kan användas för såväl enklare deskriptiv statistik som avancerade analyser. Programmet utvecklades 1968 för samhällsvetenskapernas behov men har löpande byggts ut och marknadsförs nu som ett generellt statistikprogram.

Hur använder man index?

När man räknar med index beskriver man en värdeutveckling i förhållande till en specifik startpunkt, ofta kallad basår. Om vi exempelvis vet att en godispåse kostade 4 kronor år 1990, 5 kronor år 1991, och 6 kronor år 1992, då kan vi beskriva prisförändringen med hjälp av index.

Hur räknar man KPI index?

Indextal (1980=100) beräknas genom att man multiplicerar ihop, dvs. kedjar ihop, årliga länkar (via helår) och avslutar med länken för aktuell månad.

Vad betyder det att slå index?

Ofta pratar investerar om att slå index eller marknadens avkastning. Det här syftar på att försöka få högre avkastning i procent än ett jämförelseindex. När du jämför dig med ett index kallas det såklart för ett jämförelse-index.