:

Vad är en behandlingsstudie?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är en behandlingsstudie?
  2. Vad är en Granskningsmall?
  3. Vilken typ av studie?
  4. Var Utfallsmåttet okänsligt för Bedömningsbias?
  5. Hur delas deltagare in i grupper i en randomiserad kontrollerad studie?
  6. Vad menas med randomiserad studie?
  7. Vad är metodologisk kvalitet?
  8. Hur Kvalitetsgranskar man?

Vad är en behandlingsstudie?

Vad är en randomiserad, kontrollerad studie? Huvudkravet på ett randomiserat, kontrollerat försök är att studien är – ja, just det – randomiserad och kontrollerad. En behandlingsstudie innebär att den nya behandlingen, som man önskar att få veta mer om, blir jämförd med en annan behandling, en kontrollbehandling.

Vad är en Granskningsmall?

Har du ett mindre antal artiklar att granska och analysera kan du använda granskningsmallar. Hittar du ingen mall som passar så kan riktlinjer för rapportering av olika studietyper vara till hjälp för en strukturerad granskning.

Vilken typ av studie?

Här följer en kort beskrivning av olika typer av vetenskapliga studier och hur de rangordnas, i fallande ordning.

  • Systematiska litteraturstudier. ...
  • Randomiserade kontrollerade studier. ...
  • Icke-randomiserade studier - öppna studier. ...
  • Kohortstudier. ...
  • Fall-kontrollstudier. ...
  • Retrospektiva studier - registerstudier. ...
  • Övriga studier.

Var Utfallsmåttet okänsligt för Bedömningsbias?

Med ”bedömningsbias” avses systematiska fel som är relaterade till hur man i studien har hanterat mätningar av utfall och analys av resultat. Risk för bedömningsbias föreligger då det finns skillnader i hur utfallen i interventions- respektive kontrollgruppen bestäms.

Hur delas deltagare in i grupper i en randomiserad kontrollerad studie?

I en kontrollerad klinisk interventionsstudie jämförs den nya behandlingen eller metoden med en kontroll bestående av en etablerad behandling eller metod, placebo eller ingen åtgärd alls. I en randomiserad kontrollerad studie fördelas studiedeltagarna slumpmässigt mellan behandlingsgrupperna.

Vad menas med randomiserad studie?

Randomisering innebär att man slumpmässigt fördelar studiedeltagarna mel- lan olika behandlingsalternativ, insatser eller diagnostiska test. Fördelen med randomisering är att slumpförfarandet ska leda till att alla andra faktorer än behandlingen ska fördelas lika på de båda grupperna.

Vad är metodologisk kvalitet?

Metodologiska skäl talar för att sambanden i observationsstudierna snarast är under skattade. Om felklassificeringen i exposition, till exempel blodtrycks- nivåer, grad av missbruk, etcetera, är oberoende av utfallet underskattas alltid sambandets styrka, så kallad regression dilution bias [11].

Hur Kvalitetsgranskar man?

Inför denna del av granskningen bör granskarna ha definierat vad som är minsta kliniskt relevanta effekt. Stora studier som påvisar en statistiskt signi- fikant men icke kliniskt relevant effekt får anses ha ett mindre värde. Den tredje viktiga aspekten på studiekvalitet är bortfall (Bilaga 2, A4 Bortfalls- bias).