:

Hur bygger humlorna bo?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bygger humlorna bo?
  2. Vad heter humlans bo?
  3. Hur får man humlor att trivas?
  4. Hur lockar blomväxter till sig insekter?
  5. Hur gör man ett Insektshotell?

Hur bygger humlorna bo?

Många humlearter bor i gamla sorkbon i marken eller under grästuvor. De bor också i musbon i murkna stubbar, lövhögar eller i stenmurar. Några arter bygger sina bon i håligheter i träd och de kan också trivas i isoleringen på bostadshus. Ett samhälle kan ha från några tiotal till flera hundra arbetare.

Vad heter humlans bo?

Hjälp humlorna att hitta hem Enklast är en nedgrävd lerkruka, man måste bara se till att det inte kan regna in. Vill man lägga ner mer tid så går det att bygga sofistikerade bon med möjlighet att kika in. Dessutom finns det många olika modeller av humlebon utan humlor som säljs i trädgårdsbutiker.

Hur får man humlor att trivas?

Humlor tycker om växter med mycket nektar – mynta, timjan, rosmarin, oregano, lavendel, isop och citronmeliss är några exempel som får humlorna att trivas. Gurkört, jätteverbena, vinbär, krusbär och hallon lockar också till sig humlor. Här kan du läsa mer om hur vi tillsammans kan rädda våra humlor och bin.

Hur lockar blomväxter till sig insekter?

För att locka dem till trädgården krävs blomning från vår till höst. Stora grupper av samma sort underlättar för insekterna att hitta. Enkelblommande sorter har ofta mer nektar som är lättare att komma åt jämfört med dubbla, fyllda blommor.

Hur gör man ett Insektshotell?

Borra runda hål i olika storlekar i massiva träbitar (utan att borra igenom). Hålen ska vara cirka 15-20 centimeter djupa. Använd även olika tjocklekar på borren, 3-13 mm för att passa olika arter. Fyll lådans olika boplatser med bambupinnar, träbitar med hål i, halm, gräs, löv, mossa och kottar.