:

Vad betyder två prickar över E?

Innehållsförteckning:

  1. Vad betyder två prickar över E?
  2. Hur uttalas e med prickar?
  3. Vad kallas Ñ?
  4. Hur uttalas U med två prickar?
  5. Är bokstäver vid Apostrofer?
  6. Vilken knapp är trema?

Vad betyder två prickar över E?

Trema ( ¨ ) (från grekiska: τρῆμα, trēma 'hål, punkt') är ett diakritiskt tecken bestående av två punkter, som sätts över en vokal. Tremat har som regel antingen en avskiljande funktion, för att visa att vokalen inte är en del av en diftong, eller en ljudförändrande funktion, bland annat för omljud.

Hur uttalas e med prickar?

– Trema används normalt inte på svenska. Prickarna över ä och ö är inte trema. På franska och andra språk markerar trema att den andra av två vokaler intill varandra ska uttalas för sig: noël ('jul') uttalas alltså ”no-el”, inte nöl som det skulle bli (ungefär) utan trema.

Vad kallas Ñ?

Ñ (gemenform: ñ) (n med tilde) är en bokstav i flera varianter av det latinska alfabetet. I bland annat de spanska, filipino och bretonska alfabeten har den ljudvärdet [ɲ] (IPA), en palatal nasal. Det är ett muljerat n, ungefär som /nj/ i "spanjor", fast bokstaven J är inte så framtonande.

Hur uttalas U med två prickar?

I de azerbajdzjanska, estniska, karelska, spanska, franska, katalanska, krimtatariska, portugisiska, tatariska, turkiska, turkmeniska, uiguriska och ungerska latinska alfabetena är ü en egen bokstav, distinkt från u och ue, med egen plats i alfabetet. Det uttalas vanligen som [y].

Är bokstäver vid Apostrofer?

Apostrofer markerar utelämnade bokstäver, på engelska också genitiv. De står alltid mellan två bokstäver eller intill en bokstav.

Vilken knapp är trema?

Tangentbordsgenvägar för internationella tecken

Om du vill infogaTryck på
à, è, ì, ò, ù À, È, Ì, Ò, ÙCtrl+` (grav accent), bokstaven
á, é, í, ó, ú, ý Á, É, Í, Ó, Ú, ÝCtrl+' (apostrof), bokstaven
â, ê, î, ô, û Â, Ê, Î, Ô, ÛCtrl+Skift+^ (cirkumflex), bokstaven
ã, ñ, õ Ã, Ñ, ÕCtrl+Skift+~ (tilde), bokstaven