:

Vad är det för skillnad på etanol och metanol?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är det för skillnad på etanol och metanol?
  2. Vad kan man använda etanol till?
  3. Vad kan alkoholerna metanol och etanol användas till?
  4. Hur löser sig etanol i vatten?
  5. Hur kan etanol användas inom vården?
  6. Vad är etanol för industriellt bruk?
  7. Kan etanol användas i en bensinmotor?

Vad är det för skillnad på etanol och metanol?

Trots att etanol och metanol är väldigt lika i sin kemiska sammansättning påverkar de kroppen på olika sätt. Till skillnad från etanol bryts metanol ner mycket långsamt och efter två dygn finns fortfarande mer än en tredjedel kvar i kroppen. Det är när metanol bryts ner som det blir farligt.

Vad kan man använda etanol till?

Etanol kan användas som biodrivmedel i bussar, lastbilar och personbilar. Inom industrin är etanol en viktig råvara vid tillverkningen av en rad kemiska produkter. Etanol är i dag det i särklass mest använda biodrivmedlet i världen och spelar en viktig roll för att minska trafikens klimatpåverkan och beroendet av olja.

Vad kan alkoholerna metanol och etanol användas till?

Alkoholer kan bland annat användas som desinfektionsmedel och är också bra lösnings- och rengöringsmedel, speciellt i avfettningssammanhang. Etanol används som tillsats i bilbränsle då det ansetts vara mer miljövänligt än bensin.

Hur löser sig etanol i vatten?

  • Genom sin korta kolkedja och genom bildandet av vätebindningar löser sig etanol relativt lätt i vatten till skillnad från alkoholer med fler kolatomer. Alla alkoholer har en viss giftverkan, men etanol är den minst giftiga av de envärda alkoholerna.

Hur kan etanol användas inom vården?

  • Etanol kan även användas inom vården, så kallad läkarsprit. Etanol används även i antifrysprodukter och som köldbärare i bergvärmesystem för dess låga fryspunkt och för att eventyella läckage vanligen inte innebär något större miljöproblem då etanolen naturligt oxiderar och bryts ner av mikroorganismer till ättiksyra.

Vad är etanol för industriellt bruk?

  • Etanol utgör den rusframkallande komponenten i drycker som öl, vin och sprit. Framställning sker oftast genom jäsning av sockerhaltiga vätskor från kolhydratrika jordbruksprodukter såsom sockerrör, majs och spannmål. Viss teknisk sprit för industriellt bruk kan vara gjord av petroleum.

Kan etanol användas i en bensinmotor?

  • Etanol kan användas i en förbränningsmotor på samma sätt som bensin och diesel. Eftersom etanol har högre oktantal än bensin (104 ron) och brinner snabbare, kan motorn få högre verkningsgrad än vid bensindrift. Etanol har ett lägre energivärde per liter jämfört med bensin. "Ren etanol" innehåller dock naturligt cirka 5 % vatten.