:

Hur röntgar man gallan?

Innehållsförteckning:

  1. Hur röntgar man gallan?
  2. Vad är Gallbesvär?
  3. Varför får man ont i gallan?
  4. Hur känns kramp i gallgångarna?
  5. Hur länge kan man leva med Gallvägscancer?

Hur röntgar man gallan?

Med ERCP kan läkaren undersöka och behandla gallvägarna och bukspottkörteln. ERCP är en form av röntgen och görs med hjälp av en böjlig slang, ett endoskop. Endoskopet leds genom munnen och ner till tarmen. ERCP används bland annat för att undersöka och behandla gallsten.

Vad är Gallbesvär?

Gallsten är små stenar eller kristaller som bildas och kilas fast i gallblåsan. Ett gallstensanfall är inte farligt men kan göra mycket ont. Smärtan är krampaktig och uppstår under höger revben, ofta efter måltid och särskilt vid fet mat.

Varför får man ont i gallan?

Små stenar behöver inte ge besvär När du har ätit fet mat drar gallblåsan och gallgångarna ihop sig för att pressa ut galla. Trycket stiger i gallblåsan och i gallvägarna om en sten ligger i vägen och hindrar gallan från att komma ut. Det ökade trycket gör att du får ont, ett så kallat gallstensanfall.

Hur känns kramp i gallgångarna?

Du får ont på ett skärande eller krampartat sätt under revbenen på höger sida. Smärtan kan också vara mer dov och ihållande. Det kan göra ont högt upp i magen vid mellangärdet. Smärtan strålar ut mot ryggen och höger skulderblad.

Hur länge kan man leva med Gallvägscancer?

Prognos. En av fem som insjuknar planeras för potentiellt botande behandling i Sverige. 5-årsöverlevnaden är bättre för gallblåsecancer än för gallgångscancer. Återfall är vanligt.