:

Vad består solur av?

Innehållsförteckning:

  1. Vad består solur av?
  2. Hur ska soluret stå?
  3. Hur fungerar en Solklocka?
  4. Vart ska soluret peka?
  5. Hur ändras skuggan under dagen?
  6. Hur använder man en solur?
  7. Vad betyder soluret?

Vad består solur av?

I sin enklaste form består ett solur av en plan horisontell yta på vilken har placerats en vertikal stång, ibland med genomborrad spets. Belyst av solen, kastar den bakom sig en skugga, som dock avbryts av en ljus fläck, motsvarande hålet i stången.

Hur ska soluret stå?

Om urtavlan har timgradering skall tolvstrecket ligga rakt i norr. Ett vertikalsolur sätts upp vinkelrätt mot horisonten. Uret kan också ha tavlan i samma plan som jordens ekvatorsplan och kallas då "ekvatorialur".

Hur fungerar en Solklocka?

Hur fungerar ett solur? Ett solur, eller solvisare som det också kallas, består av en skiva som markerar tiden och en skuggkastare som fungerar som en visare. Skuggan av metallstolpen hamnar på de olika klockslagen och rör på sig genom att solen rör på sig i himlen.

Vart ska soluret peka?

Allra bäst fungerar vertikala solur vid Syd- och Mellaneuropeiska breddgrader, vilket förklarar varför de är vanligare där än här uppe i Norden. En till nackdel är att ett vertikalt solur bara kan visa tid knappt 12 timmar, medan vår nordiska sommardag är mycket längre, i nordligaste delen av landet 24 timmar faktiskt.

Hur ändras skuggan under dagen?

Hur ändrar sig ljuset på din tomt under de olika årstiderna? Ett område som under vintern är skuggigt mitt på dagen kanske inte alls är det på sommaren, eftersom solen då står högre upp och skuggorna blir kortare. ... Det beror på att solen under sommarhalvåret går upp i nordost och ned i nordväst.

Hur använder man en solur?

Du behöver: Ställ krukan på en solig plats utomhus. Välj din plats med omsorg för sedan du märkt ut timmarna kan du inte flytta på uret. Vid varje jämnt klockslag drar du ett streck längs kanten på krukans botten, där staven kastar sin skugga. Du bestämmer själv får när till när ditt solur ska visa klockslagen.

Vad betyder soluret?

solur, tidgivare där solen eller skuggan som kastas från ett föremål i solen utvisar tiden på dagen.