:

Vad ska ingå i en processbeskrivning?

Innehållsförteckning:

  1. Vad ska ingå i en processbeskrivning?
  2. Vad är en Stödprocess?
  3. Vad gör en process?
  4. Hur gör man en process?
  5. Vad är en processbeskrivning?
  6. Vilka olika resurser behövs för att en process ska fungera?

Vad ska ingå i en processbeskrivning?

En bra övergripande processbeskrivning talar om varför en organisation finns till (vilka behov som ska tillfredsställas), vad som ska produceras (processernas resultat) samt hur detta ska gå till (aktiviteter, resurser, information samt deras relationer till varandra).

Vad är en Stödprocess?

Stödprocesser – de processer som stödjer leverans till kunden. Ledningsprocesser – de processer som navigerar och styr verksamheten.

Vad gör en process?

Process är bara ett annat ord för det sätt man arbetar på eller ”hur man gör det man gör”. Processer handlar om att förstå ett flöde tvärs genom en verksamhet och att optimera utifrån flödet, snarare än att suboptimera inom enskilda funktioner.

Hur gör man en process?

Det finns flera sätt att kartlägga processer på, men det mest effektiva är oftast att visualisera flödet från input till output. Genom att beskriva de resurser, krav och risker som associeras med varje aktivitet, blir det tydligt hur flödet i processen påverkas av en rad olika faktorer.

Vad är en processbeskrivning?

Processbeskrivningar ger en förenklad bild av verkligheten, en beskrivning av vad myndigheten gör. Enligt Riksarkivets föreskrifter ska en processbeskrivning innehålla vad som initierar och avslutar processen och de vanligaste aktiviteterna.

Vilka olika resurser behövs för att en process ska fungera?

personal och maskiner är resurser som gör det möjligt för processer att fungera men de omformas inte i processen. Ordet utfall är inte exakt samma sak som output. På engelska särskiljer man mellan output och outcome.