:

Vad ingår i en Minnesutredning?

Innehållsförteckning:

  1. Vad ingår i en Minnesutredning?
  2. Vad gör man på en minnesmottagning?
  3. Vad kallas de kognitiva test som används vid Basalutredning?
  4. Hur går en demensutredning till vad ingår i den?
  5. Vad är en demensutredning?
  6. Hur lång tid tar en Minnesutredning?
  7. Hur kan man undersöka om någon har demens?
  8. Vad är Blodkärlsdemens?

Vad ingår i en Minnesutredning?

Hela minnesutredningen är omfattande. Den innehåller bland annat en kroppslig undersökning och genomgång av sjukdomshistoria och eventuella andra sjukdomar. Även röntgen av hjärnan (datortomografi) och blodprover för en mängd olika analyser ingår. Detta görs för att utesluta kroppsliga sjukdomar som kan påverka minnet.

Vad gör man på en minnesmottagning?

Utredningen kan bestå av en eller flera olika undersökningar, provtagningar och besök. Vid behov kan kontakt med kurator, arbetsterapeut, fysioterapeut eller psykolog som finns på mottagningen inledas.

Vad kallas de kognitiva test som används vid Basalutredning?

Basal utredning Intervju med anhöriga. Fysiskt och psykiskt tillstånd. Kognitiva test (Mini mental test tillsammans med klocktest) Strukturerad bedömning av funktions- och aktivitetsförmåga.

Hur går en demensutredning till vad ingår i den?

Utredningen brukar ta 4–6 veckor. En basal demensutredning består av en rad olika undersökningar och provtagningar. Det handlar om analys av blodprov för att spåra och eventuellt utesluta andra orsaker till patientens symptom. Bland annat kan förhöjda nivåer av kalcium eller homocystein kan ge demensliknande symptom.

Vad är en demensutredning?

Att utreda demens handlar bland annat om att utesluta andra möjliga orsaker till patientens symptom, till exempel olika bristtillstånd och felaktigt använda läkemedel som kan ge demensliknande symptom. Demensutredningen behöver anpassas efter individ och ålder.

Hur lång tid tar en Minnesutredning?

En minnesutredning består av flera olika undersökningar som görs av olika medicinska professioner under vanligtvis cirka 3 månader. Vid första besöket hos oss träffar du en läkare som ställer många frågor om dig och din bakgrund, din hälsa och dina mediciner.

Hur kan man undersöka om någon har demens?

En röntgenundersökning av hjärnan är vanligast, så kallad datortomografi. Ibland görs istället en undersökning med magnetkamera. En annan undersökning är en så kallad EEG-undersökning, som mäter aktiviteten i hjärnans nervceller. Ibland används istället en så kallad isotopmetod.

Vad är Blodkärlsdemens?

Vaskulär demens, som också kallas blodkärlsdemens, orsakas av minskat blodflöde i kärlen i hjärnan och kan yttra sig plötsligt. Symtom på blodkärlsdemens kan vara minnessvårigheter, nedsatt språkförmåga och hallucinationer. Vaskulär demens är den näst vanligaste demenssjukdomen.