:

Hur gör man analys på hö?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör man analys på hö?
  2. Hur räknar man ut en foderstat till häst?
  3. Vad kostar det att analysera hö?
  4. Hur räknar man ut kvoten i foderstaten?
  5. Vad gör att kolhydrater är vattenlösliga?
  6. Vad är grunden i en foderstat?
  7. Hur ser en bra Höanalys ut?
  8. Vad kännetecknar ett Proteinfodermedel?

Hur gör man analys på hö?

Provtagning : Öppna ett antal balar, minst 5 st och ta ut ett par nävar prov ur var och en. Det är viktigt att man inte drar ut provet utan att man får med blad och fröställningar m.m. Har man löst tar man från ett flertal ställen på skullen. Klipp ner provet i ca 2 cm bitar och fyll påsen.

Hur räknar man ut en foderstat till häst?

En häst som väger 500 kg och är i normalhull skall få minst 1 kg ts/100 kg varje dygn. Det blir 1 kg ts*500/100= 5 kg ts grovfoder varje dygn, oavsett om den får hö eller hösilage. 5 kg ts motsvaras av 6 kg hö (5 kg ts/0,84= 6).

Vad kostar det att analysera hö?

Vidilab utför näringsanalyser och mineralanalyser på vallfoder (, hösilage, ensilage och grönmassa) som innehåller

Hur räknar man ut kvoten i foderstaten?

Räkna ut kvoten Ett enkelt och snabbt sätt att kontrollera om det vallfoder man har passar till den hästkategori man skall utfodra, är att dividera innehållet av smältbart råprotein per kg ts med innehållet av omsättbar energi per kg ts.

Vad gör att kolhydrater är vattenlösliga?

- Vattenlösliga kolhydrater (WSC) innehåller både enkla (vanliga) socker och fruktaner (fruktsocker). Detta kallas också Total Sugar. - Alkohollösliga kolhydrater (ESC). Dessa innehåller enkelt (vanligt) socker och en obetydlig fraktion av fruktanerna (fruktsocker).

Vad är grunden i en foderstat?

Grunden i hästens foderstat bör därför vara grovfodret. ... Det tar cirka 35-45 minuter för hästen att tugga i sig ett kilo hö och cirka tio minuter att tugga ett kilo kraftfoder, som innehåller ungefär lika mycket energi som ett kilo hö.

Hur ser en bra Höanalys ut?

Allt protein som finns i fodret är inte tillgängligt för hästen, därför räknar man om råproteininnehållet till smältbart råprotein. ... Om energiinnehållet är 10,7 MJ/kg ts bör innehållet av smb rp alltså vara minst 10,7 * 8 =86 g smb rp/kg ts för att stämma bra överens med hästens behov.

Vad kännetecknar ett Proteinfodermedel?

Som proteinfoder räknas en foderråvara som tillför mer protein per energienhet än vad spannmål gör. Som proteinfodermedel räknas bl. a. lupin, bönor, ärtor, raps och olika biprodukter så som drav och drank.