:

Vad är en Hügelbädd?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är en Hügelbädd?
  2. Hur gör man Täckodling?
  3. Vad odlar man i Hugelbädd?
  4. Vad kan man använda till täckodling?
  5. Hur gödsla täckodling?

Vad är en Hügelbädd?

En hügelkultur/hügelbädd är en odlingsbädd som byggs av en grund med trämaterial. Träet absorberar fukt och ger bra förutsättningar att odla till exempel på torrare platser. Så här ser min hügelbädd ut nästan fyra år efter anläggningen.

Hur gör man Täckodling?

Starta din täckodling

  1. Täck den uppluckrade och plana odlingsytan med tidningspapper eller wellpapp samt organiskt material. ...
  2. Fös undan täckmaterialet just där du vill så eller plantera, luckra upp jorden lite och fyll eventuellt på med mer jord.
  3. Så frö eller plantera.

Vad odlar man i Hugelbädd?

Fyll på med växtmaterial som löv, halm, hö, ensilage, kompost och färskt gräsklipp om det är tillgängligt. Sålla den uppgrävda jorden om det behövs.

Vad kan man använda till täckodling?

Kom igång med täckodling Gräsklipp, halm, löv, skörderester, gröna örter, bark, tång och annat. Luftigt material kan du lägga lite tjockare lager av, upp till 30 cm, och ett mer kompakt, som gräsklipp, kräver bara ca 5 cm. När täcket sjunker ihop lägger du på mer.

Hur gödsla täckodling?

Alltså går ingen näring i täckmaterialet till spillo. Gödslar man med konstgödsel eller flytande organisk eller oorganisk gödsel bör man tänka på att gödsla med svag näringslösning ofta, hellre än med stark lösning och mer sällan. Och helst bara som ev. komplettering till täckodling.