:

Vad är ADL test?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är ADL test?
  2. Vem gör ADL bedömningar?
  3. Vad menas med ADL?
  4. Vad betyder IADL?
  5. Vem skriver ADL intyg?
  6. Vilka delar omfattar ADL Taxonomin?

Vad är ADL test?

Bedömningsmetoden, som också kallas för Katz ADL-index, har utvecklats i USA och avser att bedöma behov av olika insatser för personer med olika typer av funktionshinder så att de kan få en korrekt prognos och behandling. Metoden har också använts på patienter med MS, stroke, Parkinsons och förlamning.

Vem gör ADL bedömningar?

ADL står för "Aktiviteter i Dagliga Livet" och ADL-bedömningen innebär att arbetsterapeuten tillsammans med dig går igenom hur du klarar av dina olika grundläggande samt övriga behov, det vill säga genomgången avser toalettbesök, hygien, påklädning, mathållning och förflyttning etcetera.

Vad menas med ADL?

Personlig ADL (Aktiviteter i dagliga livet) handlar om aktiviteter som alla människor regelbundet utför i sitt hem. Aktiviteterna kan ske självständigt eller med hjälp av någon annan person. Personlig ADL omfattar att: äta och dricka.

Vad betyder IADL?

En vanlig uppdelning är att dela in ADL i personlig ADL (P-ADL) och instrumentell ADL (I-ADL) (10). Personlig ADL innefattar aktiviteter som har med den egna personen att göra. Instrumentell ADL innefattar aktiviteter som matlagning, inköp, städning och tvättning (11).

Vem skriver ADL intyg?

ADL står för ”Aktiviteter i Dagliga Livet”. Intyget skrivs av en arbetsterapeut efter att ha observerat dig i ditt hem. Intyget ska innehålla information om hur du klarar av din vardag, såsom personlig hygien, av- och påklädning, måltider, med mera.

Vilka delar omfattar ADL Taxonomin?

ADL-taxonomin omfattar tolv basaktiviteter inom personlig vård och boende; äta och dricka, förflyttning, toalettbesök, på -avklädning, personlig hygien, övrig kroppsvård, kommunikation, resor, matlagning, inköp av dagligvaror, städning och tvätt.