:

Vad krävs för att patienten ska anmäla en händelse till IVO?

Innehållsförteckning:

  1. Vad krävs för att patienten ska anmäla en händelse till IVO?
  2. Vad ska anmälas till IVO?
  3. När vänder man sig till patientnämnden?
  4. Vad krävs för att bli föreståndare?
  5. Vad har IVO för uppgift?
  6. Vart vänder man sig om man blivit felbehandlad?

Vad krävs för att patienten ska anmäla en händelse till IVO?

Innan du anmäler ett klagomål till IVO ska du ha framfört klagomålet antingen till den verksamhet där du har fått vård eller till patientnämnden i din region. Vårdgivarna har en skyldighet att ta emot och svara på dina klagomål och synpunkter. Patientnämnden är en länk mellan dig och vården.

Vad ska anmälas till IVO?

Hälso– och sjukvård Enskilda personer, exempelvis patienter eller närstående till patienter, kan göra en anmälan till IVO och klaga på såväl verksamhet som personal inom hälso- och sjukvården. Men de ska först vända sig till den verksamhet som vårdat dem eller till patientnämnden.

När vänder man sig till patientnämnden?

Den patient som är missnöjd med vården eller som har skadats i samband med denna kan vända sig till vårdgivaren, patientnämnden/förtroendenämnden, Inspektionen för vård och omsorg (IVO), patientförsäkringen eller läkemedelsförsäkringen.

Vad krävs för att bli föreståndare?

Krav på föreståndarens kompetens Relevant högskoleutbildning, erfarenhet av liknande verksamhet och personlig lämplighet (3 kap. 5 § SoF och 5 kap. 1 § HSLF 2016:55).

Vad har IVO för uppgift?

IVO ansvarar för tillsyn över hälso- och sjukvård, hälso- och sjukvårdspersonal, socialtjänst och verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Myndigheten ansvarar också för viss tillståndsprövning.

Vart vänder man sig om man blivit felbehandlad?

Lämna synpunkter eller klagomål

  • Kontakta den mottagning eller verksamhet där du fick vård eller behandling.
  • Du kan också kontakta patientnämnden i din region.
  • Vissa händelser kan du anmäla till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, men först ska du ha kontaktat verksamheten där du fick vård eller patientnämnden.