:

Hur går en stomioperation till?

Innehållsförteckning:

  1. Hur går en stomioperation till?
  2. Vad bör man tänka på vid skötsel av stomi?
  3. Kan man dricka alkohol med stomi?
  4. Hur många lever med stomi?
  5. Vad händer med ändtarmen vid stomi?

Hur går en stomioperation till?

En stomi är en öppning på magen som är gjord av din tarm. Öppningen görs av en kirurg under en operation. Tarmen tas då genom magens vägg och upp på huden där den sys fast. Efter operationen rinner urin eller gas och avföring ut genom stomin i samma takt som den bildas i kroppen.

Vad bör man tänka på vid skötsel av stomi?

Tvätta stomin och huden runt stomin med de fuktade kompresserna. Klapptorka huden torr med mjuka kompresser. Raka bort eventuell hårväxt medhårs runt stomin med rakhyvel. Använd gärna hudskyddscreme avsedd för stomivård som "raklödder".

Kan man dricka alkohol med stomi?

Kolsyrade drycker i allmänhet kan orsaka gasbildning. Öl kan leda till att utflödet från stomin blir mer flytande. Du kan dricka alkohol men var medveten om att alkohol kan orsaka uttorkning. Se därför till att du dricker tillräckligt med vatten.

Hur många lever med stomi?

Cirka 43.000 personer i Sverige lever med stomi och sedan 2006 har antalet patienter ökat i alla regioner och landsting. Det visar ny statistik från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV).

Vad händer med ändtarmen vid stomi?

Även om man har sin stomi kan det komma slem/blod/avföringssekret via ändtarmen och man kan känna ett tryck/behov av att vilja gå på toaletten, vilket är normalt. Tarmen är ofta stor i storlek. Avföringens konsistens varierar allt från grötigt till fastare konsistens.