:

Hur gör man Tjockmjölk?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör man Tjockmjölk?
  2. Hur äter man långfil?
  3. Hur gjorde man filmjölk förr?
  4. Vad kan man göra med långfil?
  5. Finns långfil?
  6. Hur gör jag filmjölk?

Hur gör man Tjockmjölk?

För att få mjölken att stå sig länge, brukade man koka den i stora kittlar och sedan låta den svalna till lagom temperatur – spenvarm mjölk var lagom – sedan hällde man i gammal långmjölk och lät den stå, tills den blev lagom tjock.

Hur äter man långfil?

Långfilen

  1. Portionen med den tjocka långfilen ska vispas ordentligt med en matsked för att få en krämig konsistens. Man kan strö över 1/2 – 1 tsk socker innan man vispar om man så vill.
  2. Låååång ska den vara då den rinner av skeden.
  3. Man kan strö över mald ingefära om så önskas.
  4. Långfil gör min sommar…

Hur gjorde man filmjölk förr?

Förr tillverkade folk alltid sin egen filmjölk, genom att spara lite av den gamla filen och sätta till den nya för att på så sätt föra över bakteriefloran. Bakteriefloran kan även överföras genom att doppa en liten och ren tygbit (av bomull) i den gamla filen och sedan låta tygbiten torka.

Vad kan man göra med långfil?

Blanda mjölken med långfil. Den ska stå i rumstemperatur och gärna lite värme vid spisen alltså bredvid plattorna. "Färdig efter ett dygn". Glöm inte att innan långmjölken börjar ta slut att ta undan 1-1½ dl att blanda med nyinköpt rödmjölk och så börjar det hela om och om igen så länge man önskar.

Finns långfil?

Den klassiska långfilen från Arla, med mild syrlighet och sammanhängande, lång konsistens som följer de norrländska traditionerna. Du kan avnjuta långfilen som den är, men även vispa den med sked till önskad konsistens. ... Varumärket Arla Ko garanterar att produkten är gjord på 100 procent svensk mjölk.

Hur gör jag filmjölk?

Det är lätt att göra egen yoghurt, men det är ännu lättare att göra egen filmjölk. Man gör ungefär likadant som när man gör yoghurt, men det skiljer sig åt på några punkter. Den korta enkla varianten är att blanda i en skvätt filmjölk i köpemjölk och låta den stå på köksbänken över natten. Klart!