:

Hur räknar man med decimaler?

Innehållsförteckning:

  1. Hur räknar man med decimaler?
  2. Hur räknar man ut gånger?
  3. Hur räknar man ut addition med decimaltal?
  4. Hur räknar man med kommatecken?
  5. Hur delar man med decimaler?
  6. Hur multiplicerar man två tiotal?
  7. Hur räknar man ut 1?

Hur räknar man med decimaler?

För att räkna ut den totala kostnaden multiplicerar du 0,9 kg med 20 kr/ kg. Nu kan du använda dig av de knep som du lärt dig: Multiplicera 0,9 med 10, och dividera 20 med 10. Dina äpplen kostar 18 kr.

Hur räknar man ut gånger?

Allmänt fungerar sedan metoden på följande vis. Ställ upp talen ovanpå varandra där du sätter det minsta talet underst. Multiplicera sedan den minsta typen av tal (tex entalen) i det nedersta talet med det minsta talet i det övre talet. Resultatet (produkten) av denna multiplikation sätts sedan under strecket.

Hur räknar man ut addition med decimaltal?

Tiondelar adderas alltid med tiondelar och hundradelar adderas alltid med hundradelar. Ibland får man ihop 10 eller mer av t. ex tiondelar eller hundra delar, då flyttas siffran upp ett steg till vänster, d.v.s.

Hur räknar man med kommatecken?

Eftersom vi har två faktorer som båda har en tiondel kommer vår produkt att innehålla en tiondel och en hundradel. Kommatecknet ska alltså ha två siffror till höger om sig och svaret blir därför 7,28. Man kan tänka att så många decimaltal som faktorerna har gemensamt, så många decimaltal ska produkten ha.

Hur delar man med decimaler?

När man ska dividera med decimaltal kan man multiplicera täljare och nämnare eller 1000. Vi multiplicerar täljare och nämnare med 10 så att vi får ett heltal i nämnaren.

Hur multiplicerar man två tiotal?

Man utgår ifrån principen att dela upp talen, och det man börjar med är att ta den första siffran i talet till vänster och öka den siffran med 1. Därefter multiplicerar man den nya siffran med den första siffran i talet till höger.

Hur räknar man ut 1?

Om 20 stycken av någonting (till exempel personer som röstade i folkomröstningen) motsvarar fem hundradelar av det hela, då är alltså 1 % av det hela samma sak som 20/5 = 4 st. Vi kan till exempel tolka detta som att 1 % av det antal personer som röstade i folkomröstningen motsvarar 4 personer.