:

Vad räknas som mejeri?

Innehållsförteckning:

  1. Vad räknas som mejeri?
  2. Hur mycket mjölk behövs till 1 kg ost?
  3. Hur mycket mjölk producerar Arla?
  4. Vilka är mjölkprodukter?
  5. Hur påverkar mejeriprodukter kroppen?

Vad räknas som mejeri?

Ett mejeri är en fabrik där mjölk förädlas till i första hand livsmedelsprodukter. I proceduren ingår separering, pastörisering, standardisering och homogenisering. Mjölk kan i ett mejeri förädlas till filmjölk, yoghurt, smör, grädde, ost, messmör och kvarg.

Hur mycket mjölk behövs till 1 kg ost?

Ost är mjölk i koncentrerad form. Till 1 kg hårdost går det åt 10 kg mjölk.

Hur mycket mjölk producerar Arla?

5 miljoner liter mjölk om dagen – året om. Så mycket tar vi emot på Sveriges Arla-mejerier. Av mjölkråvaran tillverkar vi sedan mjölk, ost, smör och en massa andra mejeriprodukter. För att minska mejeriernas miljö- och klimatpåverkan strävar vi hela tiden efter att effektivisera produktionen.

Vilka är mjölkprodukter?

Beteckningarna som används då mjölk- och mjölkprodukter avsedda som människoföda, såsom grädde, ost och yoghurt, saluhålls och dessas naturliga sammansättning skyddas av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr ), som definierar vad som avses med mjölk och mjölkprodukter.

Hur påverkar mejeriprodukter kroppen?

För hälsan Mejeriprodukter innehåller även många andra viktiga vitaminer och mineraler, och protein. Magra mejeriprodukter bidrar också till att minska risken för flera olika sjukdomar, bland annat högt blodtryck, stroke och typ 2-diabetes.