:

Vad är det för skillnad mellan typ 1 och typ 2 diabetes?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är det för skillnad mellan typ 1 och typ 2 diabetes?
  2. Vilken är farligast diabetes 1 eller 2?
  3. Kan diabetes typ 2 bli typ 1?
  4. Vilken typ av diabetes?
  5. Vilken typ av diabetes är vanligast?
  6. Vilka drabbas av diabetes typ 1?

Vad är det för skillnad mellan typ 1 och typ 2 diabetes?

Vid typ 1-diabetes måste personen få insulin via injektioner i kroppen med hjälp av en spruta eller insulinpump. Insulin är ett livsviktigt hormon och kan endast ges via injektioner. Vid typ 2-diabetes är grunden alltid att se över och förändra levnadsvanor, ofta med tillägg av något läkemedel.

Vilken är farligast diabetes 1 eller 2?

Gemensamt för både typ 1-diabetes (även kallat diabetes typ 1, diabetes 1 eller förr barndiabetes) och typ 2-diabetes (även kallat diabetes typ 2, diabetes 2 eller förr åldersdiabetes) är att det blir för mycket socker i blodsockret (blodsockret är för högt), vilket är mycket skadligt för kroppen på lång sikt.

Kan diabetes typ 2 bli typ 1?

Både typ 1 och typ 2 diabetes samtidigt. När de båda sjukdomarna blir allt vanligare ökar också antalet patienter som är dubbelt drabbade.

Vilken typ av diabetes?

Diabetes mellitus, som ibland kallas för sockersjuka, är ett samlingsnamn för diabetessjukdomar. Det finns två typer av diabetes mellitus: diabetes typ 1 och diabetes typ 2. Även om de delar namn så skiljer sig sjukdomarna åt på många sätt. De har som gemensam nämnare hyperglykemi ‒ ett högt blodsocker.

Vilken typ av diabetes är vanligast?

Typ 2-diabetes vanligast, typ 1 mindre vanligt Cirka 85-90 procent av de som har diabetes har typ 2-diabetes vilket gör den till den vanligaste diabetessjukdomen i Sverige. Förekomsten av typ 2-diabetes ökar med stigande ålder där 10-20 procent av befolkningen över 65 år får sjukdomen.

Vilka drabbas av diabetes typ 1?

Diabetes är ett samlingsnamn för några sjukdomar som alla ger för mycket socker i blodet. Förutom typ 1-diabetes finns typ 2-diabetes och graviditetsdiabetes. Typ 1-diabetes utvecklas oftast när man är barn eller i tonåren, men du kan även få sjukdomen som vuxen.