:

Vem kan göra en polisanmälan?

Innehållsförteckning:

  1. Vem kan göra en polisanmälan?
  2. Hur kan du göra en polisanmälan via Internet?
  3. Hur ska du anmäla dig till polisen?
  4. Kan du anmäla förlust till polisen?
  5. Kan du anmäla att någon handlat felaktigt inom polisen?

Vem kan göra en polisanmälan?

Först och främst kan jag informera om att det inte finns några formella krav på vem som kan göra en polisanmälan. Detta betyder att vem som helst kan skicka in information till polisen om att ett brott har begåtts. Du behöver alltså inte själv vara offer för brottet för att anmäla.

Hur kan du göra en polisanmälan via Internet?

  • En polisanmälan kan du göra på något av följande sätt På en polisstation (du hitta närmsta polisstation på polisens hemsida) Via telefon (telefonnummer 114 14) Vissa brott kan också anmälas via internet (om du har skyddad identitet ska du inte göra en anmälan via internet)

Hur ska du anmäla dig till polisen?

  • I första hand bör du anmäla på polisens hemsida, eller ringa oss på 114 14. Om du har utsatts för misshandel eller andra grova brott där det finns synliga skador bör du personligen besöka en polisstation för att göra en anmälan. Genom att spår och skador kan dokumenteras ökar polisens möjlighet att klara upp brottet.

Kan du anmäla förlust till polisen?

  • Anmäl förlust till polisen. Om du misstänker att du blivit utsatt för ett brott ska du istället göra en brottsanmälan. När du har anmält förlusten till polisen kan du vända dig till en polisstation som har hand om hittegods.

Kan du anmäla att någon handlat felaktigt inom polisen?

  • Om du vill anmäla att någon inom polisen handlat felaktigt kan du anmäla detta genom att uppsöka en polisstation eller via telefon (på 114 14). Detta faller under Särskilda utredningar som är en fristående avdelning, berätta att du vill anmäla en polis så får du tala med en behörig person för denna sortens ärenden.