:

Hur går teoriprovet till jägarexamen?

Innehållsförteckning:

  1. Hur går teoriprovet till jägarexamen?
  2. Vad behöver man för att klara jägarexamen?
  3. Vilka prov ingår i jägarexamen?
  4. Hur många procent klarar jägarexamen?
  5. Kan man ta jägarexamen om man är straffad?
  6. Vad krävs för en godkänd serie på Älgskyttebana?
  7. Vad får jag skjuta med hagel?

Hur går teoriprovet till jägarexamen?

Teoriprovet består av 70 flervalsfrågor som ska besvaras inom högst 60 minuter. För att bli godkänd måste minst 60 frågor vara rätt besvarade. Du måsta alltså svara rätt på 85 % av frågorna. Teoriprovet kostar 500 kronor.

Vad behöver man för att klara jägarexamen?

För att få din jägarexamen måste du klara en examination som består av ett teoriprov och tre praktiska delprov. Teoriprovet testar dina kunskaper inom de områden som är centrala för att du ska kunna bedriva jakt på ett bra och säkert sätt. Du måste få godkänt på teoriprovet för att få göra de praktiska proven.

Vilka prov ingår i jägarexamen?

Det teoretiska provet som ingår i jägarexamen ska avläggas av alla, oavsett vilken typ av jaktvapen som ska förvärvas (gäller inte den som redan har licens för jaktvapen utfärdat före 1985). De praktiska proven består av tre olika delprov, hagelgevärsprov, grundprov/kulgevär och högviltprov/kulgevär.

Hur många procent klarar jägarexamen?

Andelen godkända prov låg tidigare runt 74 procent, nu ligger siffran på cirka 50 procent. – Det vi kan se hittills via statistik och inkomna uppgifter från provledare och kursledare är att resultaten varierar mer, säger Henrik Falk samordnare för Jägarexamen på Svenska Jägareförbundet.

Kan man ta jägarexamen om man är straffad?

Det är möjligt att ansöka om vapenlicens och få godkänt även om man är dömd för brott sedan tidigare. Det krävs dock att en viss tid har gått sedan brottet begicks.

Vad krävs för en godkänd serie på Älgskyttebana?

För att serien ska vara godkänd måste alla fyra skott vara inom träffområdet på älgfiguren (Svenska Jägareförbundets reglemente för älgskyttemärket). Du är nu godkänd och har fått din Jägarexamen.

Vad får jag skjuta med hagel?

Hagel. Det är tillåtet att jaga alla viltarter som omfattas av klass 3 och 4 för kulvapen samt rådjur och lodjur med hagel. Enpipiga hagelvapen som laddats med kulor av typ brenneke eller slug (en enda kula) får användas för jakt på vildsvin, dovhjort och mufflonfår.