:

Hur påverkar utvinningen av bomull miljön?

Innehållsförteckning:

  1. Hur påverkar utvinningen av bomull miljön?
  2. Vilka utvinner bomull?
  3. Hur påverkar utvinningen av bomull arbetarna?
  4. Vilken påverkan har icke ekologisk bomull jämfört med ekologisk på miljön?
  5. Vad har bomull för egenskaper?
  6. Hur sår man bomull?

Hur påverkar utvinningen av bomull miljön?

Bomull är en av de fibrer som står för den största påverkanmiljön. För att få fram ett kilo konventionellt odlad bomull från bomullsplantan går det åt mellan 7 000 och 29 000 liter vatten och stora mängder insekts- och ogräsdödande kemikalier. Ett kilo bomull räcker till fem till sex t-shirts.

Vilka utvinner bomull?

Vart odlas bomull? Bomull odlas dels på stora maskindrivna jordbruk i länder som USA, Australien och Brasilien, dels av miljoner småbönder i länder som Indien, Kina, och Pakistan.

Hur påverkar utvinningen av bomull arbetarna?

Av H&M:s alla kläder tillverkade i Indien kan upp emot hälften göras av en bomull som förgiftar naturen, torkar ut floderna och gör barn till slavar. I Indien, där kedjan köper en stor del av sin bomull, finns endast ett fåtal ekologiska bomullsfält.

Vilken påverkan har icke ekologisk bomull jämfört med ekologisk på miljön?

Vid konventionell bomullsodling (alltså icke-ekologisk) så används massor av bekämpningsmedel och konstgödsel till exempel, vilket förstås påverkar naturen omkring odlingarna genom att gifter läcker ut i marken och vattendragen i närheten blir övergödda.

Vad har bomull för egenskaper?

Bomullens egenskaper Bomull är ett väldigt tåligt material. Det kan tvättas och torkas i höga temperaturer utan att det bryts ner, dock med risk för krympning. Det är också en väldigt skön fiber som känns mjuk och len mot huden och som har utmärkta egenskaper för att ta upp fukt.

Hur sår man bomull?

På själva växten sitter det blommor, det är dessa blommors frökapslar som är den egentliga bomullen. Man sår bomullsfrön på hösten och sedan växer plantorna tills de blir höga. Man kan väl säga att det blir manshöga. De växer i ca nio månader innan man kan skörda bomullen.