:

Varför screenas det inte för prostatacancer?

Innehållsförteckning:

  1. Varför screenas det inte för prostatacancer?
  2. Hur tar man prov på prostatan?
  3. Hur testar man sig för prostatacancer?
  4. Hur ofta ska man ta PSA?
  5. Vad är bra att äta för prostatan?
  6. Hur lång tid tar det att få svar på PSA?
  7. Hur höga är PSA-värden i prostata?
  8. Vad är gränsvärdet för prostatacancer?
  9. Varför börjar läkaren med att känna på prostata?
  10. Vad ska man göra för att minska dödligheten i prostatacancer?

Varför screenas det inte för prostatacancer?

Nationell screening för prostatacancer har inte införts i Sverige eftersom nuvarande rutiner, PSA-test (blodprov) i kombination med traditionell vävnadsprovtagning, har medför att många vävnadsprover tas i onödan och ett stort antal ofarliga småtumörer upptäcks.

Hur tar man prov på prostatan?

PSA-provet är ett vanligt blodprov som tas i armvecket. PSA produceras i prostatakörteln och finns i hög koncentration i sädesvätska och gör det lättare för spermierna att röra sig. En del av det PSA som tillverkas läcker ut i blodet. Även helt friska män har därför små mängder PSA i blodet.

Hur testar man sig för prostatacancer?

Är du man och mellan 50 och 68 år? Då kan du bli erbjuden att testa dig för sjukdomen prostatacancer. Du får då lämna ett blodprov för att mäta ditt PSA-värde. PSA-värdet visar hur stor risken är att få prostatacancer.

Hur ofta ska man ta PSA?

De allra flesta män har låga halter av PSA i blodet, men värdet ökar med åldern. Män med låga PSA-värden har mycket liten risk för behandlingskrävande prostatacancer. Om man har ett lågt PSA-värde kan det vara lämpligt att upprepa PSA-provet efter 2–6 år, beroende på hur lågt värdet var.

Vad är bra att äta för prostatan?

Grönsaker är allmänt nyttigt, även om effekten på prostatacancer är osäker. Möjligen kan kål, broccoli, gul lök och vitlök ha en positiv effekt. Enstaka undersökningar antyder att ett par glas juice gjord på granatäpple varje dag kan vara bra för män med prostatacancer.

Hur lång tid tar det att få svar på PSA?

I Sverige finns ett mål att den som har gjort ett prostatacancerprov ska få svar inom 11 dagar men knappt var tionde man får svar så snabbt. – Att ett snabbt svar betyder allt. Jag hade blivit galen av att gå och vänta, säger Mats Holmberg som är en dem som fick snabbt besked.

Hur höga är PSA-värden i prostata?

  • Måttligt höga PSA-värden, upp till omkring 10 mikrogram per liter, beror nämligen oftare på en godartad prostataförstoring än på cancer. Infektioner i urinvägar och prostata ger också höga PSA-värden, under upp till ett halvår efter att infektionen har läkt ut.

Vad är gränsvärdet för prostatacancer?

  • Eftersom prostatan ofta växer och PSA-värdet därför stiger med ökande ålder, är gränsvärdet för PSA högre hos äldre män. Enligt det svenska nationella vårdprogrammet för prostatacancer är gränsvärdet 3 mikrogram per liter för män under 70 år, 5 mikrogram per liter för män mellan 70 och 80 år och 7 mikrogram per liter för män över 80 år.

Varför börjar läkaren med att känna på prostata?

  • Därför börjar läkaren som regel med att känna på din prostata. Det kallas för palpation. En normal prostata är jämn, fast och lite elastisk. Om prostatan känns hård eller knölig kan det vara ett tecken på cancer. Undersökningen är snabbt över och gör inte ont.

Vad ska man göra för att minska dödligheten i prostatacancer?

  • Socialstyrelsen utvärderade 2018 om allmän screening med PSA-tester ska införas i Sverige för att minska dödligheten i prostatacancer. Slutsatsen blev att den minskade dödligheten och sjukligheten i prostatacancer inte säkert skulle uppväga de negativa effekterna, sett till hela befolkningen.