Vad säger läroplanen om barns inflytande i skolan?
Innehållsförteckning:
- Vad säger läroplanen om barns inflytande i skolan?
- Vad menas med barns inflytande?
- Vad kan barns inflytande i förskolan betyda innebära?
- Vad är delaktighet och inflytande i förskolan?
- Vad är inflytande i skolan?
Vad säger läroplanen om barns inflytande i skolan?
Det säger läroplanen. ... Alla barn ska, enligt förskolans läroplan, ha inflytande över verksamheten som de deltar i. Även FN:s konvention om barnets rättigheter, som nästa år kommer bli lagstadgad i Sverige, beskriver att barn har rätt att uttrycka sina åsikter i sammanhang som berör dem.
Vad menas med barns inflytande?
Barns inflytande är ambitiöst framskrivet i styrdokument i Sverige. I läroplanen för förskolan betonas till exempel att all form av utvärdering i förskolan ska utgå från barnperspektiv och att barns röster tydligt ska lyftas fram.
Vad kan barns inflytande i förskolan betyda innebära?
Inflytande handlar om att barnet har möjlighet att göra sådant som det själv vill göra och om att få komma till tals och bli delaktig i ett sammanhang tillsammans med andra. Just ordet delaktighet ligger nära och används ibland synonymt med inflytande – men är inte riktigt samma sak.
Vad är delaktighet och inflytande i förskolan?
Johannesen och Sandvik (2009) skriver att i förskolan uppfattas ofta begreppen delaktighet och inflytande som barns deltagande i verksamheten, där barn ska vara med och ta beslut, bestämma och välja.
Vad är inflytande i skolan?
Det första innebär inflytande i formella sammanhang som till exempel klassråd och elevråd, medan informellt inflytande handlar om elevers delaktighet i beslut som rör undervisningen (till exempel vilka arbets- och redovisningsformer som kan användas).