Hur påverkas Vilopulsen vid regelbunden konditionsträning?
Innehållsförteckning:
- Hur påverkas Vilopulsen vid regelbunden konditionsträning?
- Hur förändras Vilopulsen?
- Hur påverkas kroppen av långvarig konditionsträning ex skidåkning eller löpning?
- Hur påverkas Arbetspulsen av att man tränar upp sin kondition?
- Kan maxpulsen förändras?
- Vilka positiva effekter får du av konditionsträning?
Hur påverkas Vilopulsen vid regelbunden konditionsträning?
Vilopulsen går att påverka genom träning där en bättre kondition kan sänka vilopulsen. Ju mer vältränad du är desto lägre vilopuls. Generellt sett indikerar en lägre vilopuls ett effektivare hjärta då hjärtat klarar av att pumpa mer blod i varje hjärtslag.
Hur förändras Vilopulsen?
En genomsnittlig vilopuls ligger på mellan 50 och cirka 90 slag per minut och påverkas av olika faktorer, varav de två största är hur vältränad du är och om du röker eller snusar. Nikotin får vilopulsen att gå upp och en god kondition gör att den går ner.
Hur påverkas kroppen av långvarig konditionsträning ex skidåkning eller löpning?
De positiva effekter som konditionsträning ger är bland annat: Hjärtas slagvolym ökar, hållfastheten hos skelett och ledbrosk ökar, lungornas kapacitet förbättras, blodets förmåga att transportera syre ökar, dina blodfetter påverkas positivt, förmåga att lagra socker och fett i musklerna ökar, stresståligheten ökar, ...
Hur påverkas Arbetspulsen av att man tränar upp sin kondition?
Maxpuls är ofta genetiskt och påverkas med åldern. Studier visar att konditionsträning kan sänka maxpulsen med 3-8 bpm efter en längre tid med träning. Arbetspulsen kännetecknas av att vara högre än vilopuls men lägre än maxpuls. Arbetspuls är ett bra tecken att kunna mäta och se hur träningen gett effekt.
Kan maxpulsen förändras?
Maxpulsen är till stor del kopplad till generna och är alltså inte något du kan påverka via t. ex. träning. Det finns dessutom en väldigt stor variation i maxpulsen, dels mellan personer i samma ålder, dels mellan unga och äldre personer.
Vilka positiva effekter får du av konditionsträning?
När du rör på dig ökar blodcirkulationen. Det gör att cellerna kan ta upp mer syre. Då kan kroppen lättare ta hand om sådant som kan vara skadligt för kroppen, till exempel förhöjda stresshormoner som adrenalin och kortisol. Du mår bättre med mindre stress och får bättre sömn.