:

Hur tar man sticklingar på paraplyaralia?

Innehållsförteckning:

  1. Hur tar man sticklingar på paraplyaralia?
  2. Kan föröka plantan?
  3. Hur sköter man aralia?
  4. Hur förökar man Schefflera?
  5. Hur länge innan sticklingar får rötter?
  6. Hur ser aralia ut?

Hur tar man sticklingar på paraplyaralia?

Antingen kan man skära av ett toppskott (toppen av en gren), ungefär efter 3-5 blad ner på stammen. Eller ta ett sidoskott, dvs ett skott som växer upp ur jorden brevid moderplantan. Skär försiktigt av skottet så långt ner i jorden som möjligt. Både toppskott och sidoskott ska helst tas på våren.

Kan föröka plantan?

Att föröka med sticklingar En del av en växt, som man sticker ner i jord för att rota sig och växa vidare, kallar vi för stickling. Detta är ett enkelt sätt att få flera exemplar av favoritväxten och garanterat en likadan som moderplantan. Detta kallas också för vegetativ förökning.

Hur sköter man aralia?

Växten bör placeras ljust, men inte i direkt sol. Vattna sparsamt men regelbundet och ge den en svag dos gödning vid varje vattning under sommarmånaderna.

Hur förökar man Schefflera?

Toppstickling: Enklast är det att föröka en paraplyaralia genom att ta en toppstickling. Då klipper du av toppen med 4-5 blad på stammen och rotar den antingen i vatten eller direkt i en mindre kruka med hål i botten. Efter någon vecka kommer små, små rötter att kika fram.

Hur länge innan sticklingar får rötter?

Det tar olika lång tid för sticklingar att rota sig, allt från en vecka till flera månader. Man kan pröva genom att försiktigt dra lite i sticklingen, om den sitter fast har den förhoppningsvis rotat sig och du kan lätta på täckningen ett par dagar så att sticklingen får vänja sig vid torrare luft.

Hur ser aralia ut?

Har du aldrig sett en paraplyaralia tidigare så ser den ut exakt som namnet indikerar – en ståtlig grön växt med paraplyliknande blad. Om du å andra sidan redan har haft en paraplyaralia i din ägo vet du att det är en otroligt lättskött och tålig växt.