:

Vad kunde man göra med den första datorn?

Innehållsförteckning:

  1. Vad kunde man göra med den första datorn?
  2. Vad använde man Eniac till?
  3. Vilka drivkrafter ligger bakom datorns utveckling?
  4. Vilken dator var världens första?
  5. Vilken dator utvecklades under andra världskriget?
  6. Vad var den första generationen av datorer?

Vad kunde man göra med den första datorn?

I USA tog man fram elektroniska datorer med elektronrör istället för elektromekaniska reläer. ENIAC konstruerades till exempel för att räkna ut projektilbanor. Sverige var den fjärde nationen i världen att färdigställa en dator, den elektromekaniska relädatorn BARK från 1950.

Vad använde man Eniac till?

Syftet med projektet ENIAC var att snabbt kunna göra beräkningar av militär natur, däribland väderprognoser och analyser av projektilbanor. ENIAC var inte den första datorn av sitt slag; bland andra Konrad Zuses Z1-Z3 i Tyskland från och Colossus i Storbritannien från 1943 var före.

Vilka drivkrafter ligger bakom datorns utveckling?

Orsaker till datorns framväxt Orsakerna var flera men det handlade om att kunna göra stora matematiska beräkningar. På 1930-talet hade amerikanska militären konstruerat en räknemaskin som kunde beräkna hur man skulle sikta med kanonerna.

Vilken dator var världens första?

  • ENIAC, världens första dator, var extremt stor. Bild från 1946. Världens första elektroniska datamaskin var ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Calculator). Datorn Eniac konstruerades i USA under andra världskriget. Datorn var 30 meter lång, 3 meter hög och 1 meter bred.

Vilken dator utvecklades under andra världskriget?

  • Istället blev det under andra världskriget som de första datorerna utvecklades. Konrad Zuse i Tyskland byggde en serie tidiga datorer. Den han döpte till Z är en av dem som brukar omnämnas som världens första. Det var den första elektromekaniska, programmerbara och helt automatiska digitala datorn.

Vad var den första generationen av datorer?

  • Transistorbaserade datorer Den första generationens elektroniska datorer var baserade på vakuumrör, elektronrör. När John Bardeen, Walter Brattain och William Shockley vid Bell Labs uppfann transistorn 1948 (vilket de senare mottog Nobelpriset i fysik för) utgjorde detta grunden för den andra generationen.