:

Hur sköter jag min ölandstok?

Innehållsförteckning:

  1. Hur sköter jag min ölandstok?
  2. Vad ska man klippa ner på hösten?
  3. Hur snabbt växer ölandstok?
  4. När och hur klippa ölandstok?
  5. När ska man klippa ner rabatten?
  6. När ska man klippa ner vissna perenner?
  7. När ska man plantera Ölandstok?
  8. Hur hög kan en Ölandstok bli?

Hur sköter jag min ölandstok?

En Ölandstok kan beskäras på flera olika sätt. Med hjälp av formklippning kan Ölandstoken användas mer som en prydnadsbuske. Om den börjar kännas risig kan den också föryngras genom att klippas ner helt med några års uppehåll. För den som önskar en lättare beskärning kan Ölandstoken endast putsas lätt under sommartid.

Vad ska man klippa ner på hösten?

Ta hand om blommorna Tycker du att det ser skräpigt ut med perennernas vissnade stjälkar, klipp ner dem. Men tänk på att blommor med ihåliga stjälkar kan få frostskador om vatten och snö tränger ner i dem. Du kan också klippa perennerna till våren. Dela och flytta med fördel perennerna på hösten.

Hur snabbt växer ölandstok?

Det kan ta så där 2 år innan de är någorlunda täta igen, men det får man ju ta om ölandstokarna nu är helt vildvuxna. Tokar bör man ju ändå klippa ner med några års mellanrum för att de ska hålla sig snygga. Lägg kogödsel från säck runt stubbarna sedan när du har beskurit dem.

När och hur klippa ölandstok?

Odla svarar: Du kan klippa ner dem på vårvintern till ca 20 cm. Att klippa dem nu är ingen bra idé, då de börjar växa med nya grenar som sedan fryser under vintern och måste ändå tas bort på våren. De blommar inte under det första året efter nerklippningen eller blommar bara sparsamt på hösten.

När ska man klippa ner rabatten?

Generellt klipper man ner och rensar i perennrabatten på våren. Detta för att det nedvissnade samtidigt tjänar som ett mycket bra vinterskydd. Dessutom har många perenner, som solhattarna, vackra fröställningar som är viktig mat för fåglarna.

När ska man klippa ner vissna perenner?

Många perenner har dessutom fröställningar som skapar vackra kontraster i vinterträdgården om de får stå kvar när de vissnat ner på hösten. När våren kommer, marken börjar torka upp och perennerna vaknar till liv och skjuter upp små skott är det dags att klippa ner fjolårets vissna blad.

När ska man plantera Ölandstok?

Du kan plantera nu på hösten, men det går bra även på våren. Ca 50 cm mellan varje planta om det är häck man ska göra. Gräv dem så djupt att jordkokans övre del hamnar precis under jordytan, dvs. bara lite mer än vad de står i krukan.

Hur hög kan en Ölandstok bli?

Ölandstok eller bara tok (Potentilla fruticosa) är ett växtsläkte i familjen rosväxter. De sorter som erbjuds på Hackvaxteronline.se lämpar sig för anläggandet av upp till 70 centimeter höga häckar. Potentilla behöver (nästan) inte beskäras överhuvudtaget.