:

Hur förvarar jag Avelsägg?

Innehållsförteckning:

  1. Hur förvarar jag Avelsägg?
  2. Hur länge ska ägg vila innan kläckning?
  3. Hur kläcker man ägg från affären?
  4. Hur länge kan man spara Avelsägg?
  5. Hur ofta ska man vända äggen i Kläckaren?

Hur förvarar jag Avelsägg?

Vi förvarar äggen i en temperatur på mellan 10-15 grader och en relativt hög luftfuktighet. Vi förvarar inte äggen i kylskåp, då det riskerar att bli för kallt och torrt vilket påverkar kläckresultaten negativt.

Hur länge ska ägg vila innan kläckning?

Förlagrar du ägg bör detta ske i jämn rumstemperatur med den spetsiga änden nedåt. Det är rekommenderat att bara kläcka ägg från egen uppfödning, då transport kan göra resultatet väsentligt sämre. Om du använder ägg som har fraktats, låt dem vila ett dygn med spetsen nedåt innan du placerar dem i kläckningsmaskinen.

Hur kläcker man ägg från affären?

Ägg från affären kan kläckas eftersom vissa av äggen är befruktade, framför allt bland ekologiska ägg. Orsaken till det är att det går omkring tuppar bland värphönorna. – Tupparna är lite mer modiga och framåt. Man vill ha dem för att få hönorna att gå ut på sommaren.

Hur länge kan man spara Avelsägg?

Man brukar säga att avelsägg skall lagras i max 14 dagar. Efter detta försämras kläckningsprocenten betydligt. När du kommer hem skall äggen vila ca ett dygn med äggets trubbiga ända uppåt (så som vi har packat dem), så att äggets luftblåsa kan stabilisera sig om den blivit skakad under transporten.

Hur ofta ska man vända äggen i Kläckaren?

Har du en maskin med vändanordning ska du inte öppna kläckaren och vända dem för hand. För att komma ihåg om du har vänt eller inte kan du till exempel dra ut spaken på morgonen och dra in den på kvällen, då vänds äggen enligt rekommendation två gånger per dygn.