:

Hur förvara täcken och kuddar?

Innehållsförteckning:

  1. Hur förvara täcken och kuddar?
  2. Hur länge kan man ha ett duntäcke?
  3. Hur gör man med Vakuumpåsar?
  4. Vad är bärighet i duntäcke?
  5. Hur väljer man duntäcke?

Hur förvara täcken och kuddar?

Gott om plats. Förvaring av täcken och kuddar kräver rätt utrustning. De ska helst förvaras i en andningsbar påse. Det är inte bra att använda vakuumpåsar för förvaring av täcken eftersom de bidrar till att förstöra dunens spänst och bärförmåga.

Hur länge kan man ha ett duntäcke?

Exakt när du skall byta ut ditt täcke och kudde varierar. Vi rekommenderar att du byter täcke efter 5-10 år beroende på slitage. Däremot skall kudden helst bytas efter två år då man sliter mer på den än på sitt täcke. Detta då man ligger på kudden varje natt och den lättare absorberar upp svett från kroppen.

Hur gör man med Vakuumpåsar?

Allt man behöver göra är att stoppa ner det som ska packas i en vakuumpåse för förvaring, försluta den, suga ut luften genom ett litet hål med hjälp av dammsugaren och se hur påsen krymper och blir platt. Sedan sätter man på locket på hålet – klart!

Vad är bärighet i duntäcke?

Vad är bärighet? Bärigheten anger dunets isoleringsförmåga och kvalitet. En hög bärighet innebär att dunet är lätt, luftigt och isolerar bra eftersom det innehåller mycket luft – det är just den stillastående luften i dunet som bevarar kroppsvärmen.

Hur väljer man duntäcke?

Ett bra duntäcke ska innehålla minst 90 % dun och 10 % sjöfågelfjäder. Detta eftersom dunet har mycket bättre fukt och värmeegenskaper än fjäder. Däremot kan det vara svårt att göra täcken som har 100 % dun eftersom de flesta dunblandningar behöver ha 10 % fjäder för att stabilisera upp dunet.