:

Vad ska man ha för jord till tomater?

Innehållsförteckning:

  1. Vad ska man ha för jord till tomater?
  2. När ska man börja förkultivera tomater?
  3. Vad ska man gödsla tomatplantor med?
  4. När ska man plantera ut tomater?
  5. Hur länge tar du tomaterna i ugnen?
  6. Hur många tomater ska du ha i ugnen?
  7. Hur ska man konservera tomaterna?

Vad ska man ha för jord till tomater?

Använd grönsaksjord eller ekologisk blomjord och välj krukor som är ca 12 cm i diameter, gärna höga. Du kan också plantera om i ursköljda mjölkkartonger, gör då hål i botten och skär av toppen. Vattna regelbundet, tomatplantan hänger snabbt om den blir för torr.

När ska man börja förkultivera tomater?

Första sådden Mars–april är bra för att förså till exempel tomater. Sår du dem för tidigt blir plantorna rangliga och tar sig dåligt. Vissa växter, som paprika, chili och aubergine, tar längre tid på sig att utvecklas, dem kan du börja förkultivera redan i januari–februari.

Vad ska man gödsla tomatplantor med?

Gödsla tomatplantorna minst en gång i veckan med flytande växtnäring. Det går även bra att gödsla med Hönsgödsel som blandas ner i jordytan minst en gång i månaden, det är lite enklare när man vattnar med slang. Mycket mörkgröna plantor med kraftiga blad och krulliga toppar är ett tecken på för kraftig gödsling.

När ska man plantera ut tomater?

Att så tomatfrön och förså tomater När du drivit upp dina tomater till små plantor är det dags att plantera ut dem. Det gör du när temperaturen är över tio grader under hela dygnet. I större delen av landet brukar det vara i början av juni.

Hur länge tar du tomaterna i ugnen?

  • Dela tomaterna och lägg dem med skinnsidan uppåt. In med dem i ugnen minst 5-6 timmar (beroende på storlek) tills de skrumpnat ihop. Tryck ner dem i en burk och toppa med lite olivolja. Ställ in i kylen.

Hur många tomater ska du ha i ugnen?

  • Ta 2-3 tomater, 2 lökar (röda, gula, schalottenlök, det du har hemma), 1-2 chilifrukter av valfri sort, 10-12 klyftor vitlök, 1 dl olivolja, en näve färsk basilika och oregano. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Grovhacka allt (ta bort stocken ur tomaterna) och sprid på plåten.

Hur ska man konservera tomaterna?

  • Konservera tomaterna Suverän metod om man har riktigt gott om dem. Ta ett gäng glasburkar med skruvlock och ställ in i ugnen på 120 grader under 10 minuter så de blir helt steriliserade. Packa därefter tomater, några basilikablad, kanske några vitlöksklyftor och måhända lite oregano eller salvia, riktigt hårt i hela burken.