:

Kan man spara Mangold?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man spara Mangold?
  2. Hur Förväller man Mangold?
  3. Hur länge ska man Förvälla Mangold?
  4. Vad göra med all Mangold?
  5. Vad äter man på Mangold?
  6. Kan man äta hela Mangolden?
  7. Hur mycket Mangold kan man äta?
  8. Hur smakar Mangold?
  9. När ska man så Mangold?
  10. Kan jag frysa Mangold?

Kan man spara Mangold?

Jo, det går utmärkt att frysa mangold! All mangold vi inte äter direkt efter skörd hamnar i frysen och är viktig för att vi ska kunna vara helt självförsörjande på gröna blad under vintern. Vi använder den precis som spenat. Gärna i pastasåser, lasagne, wok, crepes, soppor och annat.

Hur Förväller man Mangold?

Förvälla mangold

  1. Skörda blad, men se till så att det inte blir mer än du klarar av att ta hand om på en gång.
  2. Repa bladen från den kraftiga mittnerven, skölj om du tycker att det behövs.
  3. Koka upp vatten i en stor kastrull, salta lätt och lägg i bladen.
  4. Koka i cirka fyra minuter och häll bladen i ett durkslag.

Hur länge ska man Förvälla Mangold?

När stjälkarna känns lättkokta kan det vara dags att provsmaka. För den som inte vill använda en stor gryta finns ett alternativ. Förväll mangolden kanske fem minuter, häll av vattnet, slå på nytt kokande vatten, förväll färdigt. I Italien får man ofta mangold som contorno lagad på enklaste sätt.

Vad göra med all Mangold?

Mangold är faktiskt släkt med rödbetan. Men rent smakmässigt påminner den mer om spenat, och kan oftast användas på samma sätt, i t ex paj, soppa eller omelett. Späda blad passar bra att äta råa, men när mangolden växt till sig har den mer beska. Vill du mildra smaken så koka den först ett par minuter i saltat vatten.

Vad äter man på Mangold?

Man använder bladen på Mangold på samma sätt som t. ex. spenat, som kokt grönsak, i stuvningar och soppor. Om de gröna bladen är späda, kan de användas som råsallad.

Kan man äta hela Mangolden?

Den kan ätas och tillagas på samma sätt som spenat. Karakteristiskt för nästan alla sorters mangold, och det finns en hel del, är att den har röda eller gula bladskaft som ser ut som nerver på bladens undersida.

Hur mycket Mangold kan man äta?

Mangold innehåller mängder av näringsämnen. Dock ska du vara försiktig att äta för mycket av den då mangold också innehåller förhållandevis höga halter av oxalsyra. Denna kan irritera magen och tarmkanalen om man får i sig det ofta eller i allt för stora doser.

Hur smakar Mangold?

Smaken av de gula, ljusgröna eller mörkgröna till rödaktigt lila bladen är lite som hos spenat, medan de kraftiga och färggranna stammarna har en smak som påminner om sparris. Men mangold är inte besläktad med någon av dessa grönsaker. Den är från samma familj som sockerbetor, foderbetor och rödbetor.

När ska man så Mangold?

Mangold kan du skörda från och med juli ända fram till september månad.

Kan jag frysa Mangold?

Mangold är känslig för värme och uttorkning och slokar lätt. Den har därför kort hållbarhet och bör förvaras i kylen, gärna i plast. Eller skär mangoldblad i grova strimlor, doppa i kokande saltat vatten, kyl i kallt vatten, krama ur och stoppa i frysen.