:

Hur förvarar jag jordärtskockor?

Innehållsförteckning:

  1. Hur förvarar jag jordärtskockor?
  2. Kan man frysa in jordärtskocka?
  3. Hur länge håller sig jordärtskockor i kylen?
  4. Hur Förvälla jordärtskocka?
  5. Kan man bli dålig i magen av jordärtskocka?
  6. Är det nyttigt med jordärtskocka?
  7. Hur sätter man jordärtskocka?
  8. När ska man ta upp jordärtskocka?

Hur förvarar jag jordärtskockor?

Jordärtskockor är som allra godast när de äts inom några dagar efter att de grävts upp. Ska de inte ätas på direkten så räcker det med att man skrubbar dem och sedan förvarar dem som potatis – svalt och torrt t. ex. i en låda i källaren.

Kan man frysa in jordärtskocka?

Förvara jordärtskockor i kylen, gärna i plast eller fuktig handduk. Pureade, förvällda eller tillagade jordärtskockor går bra att frysa.

Hur länge håller sig jordärtskockor i kylen?

I kylskåpet bör de förvaras lite fuktigt, gärna i en plastpåse. Då håller de i några veckor innan de blir mjuka och skrumpnar ihop.

Hur Förvälla jordärtskocka?

Ingår grönsaken i en maträtt är det bara att frysa in som vanligt. Vill du frysa in endast grönsaken så ska den förvällas först. Det innebär att du kokar den i ungefär 1 –2 minuter och låter den svalna före infrysning.

Kan man bli dålig i magen av jordärtskocka?

Jordärtskocka är en av de värre grönsakerna om man lider av IBS eller känslig mage. Den innehåller en ovanligt hög koncentration av fibersorten inulin, som är jättejobbig för tarmarna. – Många blir riktigt sjuka när de äter jordärtskocka, varnar dietisten Sofia Antonsson.

Är det nyttigt med jordärtskocka?

Full av nyttigheter Jordärtskockan innehåller mycket kostfiber varav en heter inulin, en fiber som bland annat hjälper till att stabilisera blodsockret. Inulin gillas också extra mycket av de goda bakterierna i tarmen. Dessutom är knölarna fullproppade med både järn och kalium.

Hur sätter man jordärtskocka?

Plantering och skötsel av jordärtskocka Knölarna sätts tidigt på våren eller på hösten, ungefär 10 cm djupt med ett avstånd på 40-50 cm mellan plantorna och ett radavstånd på minst 70 cm. Blanda gärna ner lite kompostjord eller en näve naturgödsel per skocka innan. Vattna vid behov. De tål lite torka.

När ska man ta upp jordärtskocka?

Skörd: Från september månad kan man börja skörda av knölarna. De grävs upp försiktigt med en grep eller spade. Beståndet kan stå kvar hela vintern och skördas efter hand som skockorna går åt.