:

Vad ska man tänka på vid förvaring av äpplen?

Innehållsförteckning:

  1. Vad ska man tänka på vid förvaring av äpplen?
  2. Hur plocka äpplen?
  3. Kan man plocka omogna äpplen?
  4. Hur förvarar man Ingrid Marie?
  5. Vilken kyla tål äpplen?
  6. Vilka svenska äpplen är vinteräpplen?
  7. När ska man plocka äpplen?
  8. När ska man plocka Åkerö äpplen?
  9. När plocka gravensteiner?
  10. Var kan man plocka äpplen?

Vad ska man tänka på vid förvaring av äpplen?

Linda gärna in varje äpple i silkes- eller tidningspapper. Lägg dem sedan i en låda eller kartong som du förvarar svalt, fuktigt och mörkt, i en jordkällare eller i garaget eller källaren. 3-5 plusgrader är idealet, däremot tål de inte frost.

Hur plocka äpplen?

Bästa sättet att plocka dina äpplen Äpplen får absolut inte skakas ner om du vill att de ska hålla länge. Plocka med bomullsvantarna på eller åtminstone ett par handskar. Ta ner varje frukt försiktigt från trädet. Se till att få med skaftet, annars kan öppningen bli inkörsport för svampsporer.

Kan man plocka omogna äpplen?

Tar man ned äpplena omogna har de ingen chans att utveckla rätt smak och arom. Jag väljer färre frukter med optimalt god smak före många frukter med blek smak. Det förstås, använder man äpplena till rätter med många starka smaker som t ex chutney har det mindre betydelse om äpplena fått mogna på trädet.

Hur förvarar man Ingrid Marie?

'Ingrid Marie', är ett riktigt rött, vackert juläpple, de håller sig fina till januari. 'Signe Tillisch' är känsligare, de kanske håller december månad ut, under bra förhållanden. För att äpplena ska hålla länge behöver man förvara dem på en sval, mörk, frostfri plats.

Vilken kyla tål äpplen?

Äpplen ska förvaras svalt, helst tre till fem plusgrader. Att ha äpplen framme i en fruktskål i rumstemperatur ger förkortad hållbarhet.

Vilka svenska äpplen är vinteräpplen?

Exempel på vinteräpplen är Ribston, Eldrött Duväpple, Ashmeads Kernel, Belle de Boskoop, Blenheim, Harberts Renett, Braeburn, Bramley, Galloway, Gloster, Idared, Jonagored, Kim, Laxton's superb, Melon, Mutsu, Newton Wonder, Oberländer, Prinsessäpple, Spartan, Topaz, och Ökna Lökäpple.

När ska man plocka äpplen?

Ett äpple är bara moget nog att skördas när det kan plockas lätt, dvs. när äpplets stjälk släpper enkelt från trädet när du vrider lätt. Andra tecken på att ett äpple är redo att skördas är det vida, djupa blomfodret och de bruna kärnorna. Men olika sorter skiljer sig mycket åt i när de är redo att plockas och ätas.

När ska man plocka Åkerö äpplen?

Åkerö säljs både som höstäpple och vinteräpple i handeln; funkar att äta på hösten och att lagras i några månader. Frukten sitter inte fast så bra på trädet, äpplena ramlar ofta ner vid höststormar så skörda i tid.

När plocka gravensteiner?

Äppelsorter, mognad och sötma

ÄppelsortMognarSyrlig–Söt 1–5
GlosterOkt/Nov3
GravensteinerSeptember4
Gul RichardOkt/Nov4
Gyllenkroks AstrakanAugusti2

Var kan man plocka äpplen?

18 musterier och 60 platser att plocka äpplen

  • Innerstan. I Tora Dahls park intill Fredhällsparken. ...
  • Västerort. På ängen som ligger bakom ”Kanaans café” finns sex äppelträd. ...
  • Söderort. ...
  • Norr om stan. ...
  • Öster om stan. ...
  • Söder om stan.