:

Hur ska man förvara hösilage?

Innehållsförteckning:

  1. Hur ska man förvara hösilage?
  2. Hur länge håller torrt hösilage?
  3. Hur ska hö lagras?
  4. Hur ska ensilage lukta?
  5. Hur länge håller sig en Ensilagebal?
  6. Hur vet man att Hösilaget är dåligt?
  7. Hur länge håller sig hösilage?
  8. Hur torrt ska hösilage vara?

Hur ska man förvara hösilage?

Om man använder sig av inplastat grovfoder (fyrkantsbalar eller rundbalar) så ska de förvaras på en torr och jämn markyta som är väl dränerad och fri från vassa stenar och växtlighet. Då minskar man risken för punktering av balarna och håller även gnagare borta.

Hur länge håller torrt hösilage?

Under höst och vår ska man inte räkna med att en bal håller sig längre än ca 5-6 dagar, ibland kortare till exempel om det är varmt och fuktigt väder, då kan det röra sig om 3-4 dagar. Vid minusgrader håller fodret betydligt längre tid.

Hur ska hö lagras?

måste lagras torrt konserveras genom att man vid höskörden torkar bort så mycket vatten att inga mikroorganismer kan växa. Det är därför viktigt att höet lagras torrt och inte återfuktas, om man skall kunna bibehålla en bra hygienisk kvalitet hela året.

Hur ska ensilage lukta?

Om ensilage eller hösilage luktar som härsket smör eller ammoniak, är slemmigt eller ”ihopbränt” och mörkt skall det inte utfodras. Hö skall också lukta friskt och gärna lite ”kryddigt”, det skall inte lukta unket, jordigt eller mögligt, och det skall ha en bra struktur och inte vara ihopfiltat eller ihopklistrat.

Hur länge håller sig en Ensilagebal?

Stora balar med hösilage bör bara användas i stora stall som snabbt gör av med dem. En hösilagebal bör inte vara öppnad längre än 4-5 dagar – i synnerhet inte under den varma årstiden. Då upphör konserveringen och fodret blir dåligt. Nu för tiden finns ofta småbalar att köpa för den som har ett mindre antal hästar.

Hur vet man att Hösilaget är dåligt?

Det vanligaste är att man upptäcker att fodret inte ser ut, luktar eller känns som vanligt, till exempel att några höbalar är mycket dammiga och att känns som om det ”sticker” i näsan när man hanterar dem, eller att man tydligt ser mögelsvamp på ytan av (eller inuti) en ensilage- eller hösilagebal när man tar av ...

Hur länge håller sig hösilage?

Hur länge håller en öppnad ensilagebal eller hösilagebal? Oftast i fem till sex dagar.

Hur torrt ska hösilage vara?

ska varatorrt som mjöligt, gärna > 85 % torrsubstans (ts). Det finns ingen tydlig definition för att särskilja hösilage och ensilage men vanligtvis säger man att hösilage är torrare än ensilage. På ett ungefär kallas inplastat grovfoder med ts-halter mellan 35-50 % för ensilage och mellan 50-70 % för hösilage.