:

Hur förvarar man färsk vitlök?

Innehållsförteckning:

  1. Hur förvarar man färsk vitlök?
  2. Hur länge ska vitlök torka?
  3. Hur lagra vitlök?
  4. Kan man frysa färsk vitlök?
  5. Hur förvarar man färsk lök?
  6. När ska man dra upp vitlök?
  7. När ska man ta upp vitlöken?

Hur förvarar man färsk vitlök?

Vitlök kan hålla 6-7 månader i kylskåp – men var försiktig så att den inte utsätts för fukt! I rumstemperatur håller vitlöken i 3-4 veckor.

Hur länge ska vitlök torka?

Vitlöken ska torka i ett par veckor. Skalet och stjälken ska bli helt genomtorr. Låt vitlökens stjälkar vara kvar, så går de att fläta och man kan hänga upp vitlöken för förvaring.

Hur lagra vitlök?

Vitlök kan hålla sig i ett fint skicka i många månader efter skörd. Men det gäller att vet hur de lagras på bästa sätt så att de tex inte börjar gro. Nu är det dags att skörda vitlök och låta dem ligga och torka på ett torrt och luftigt ställe, gärna i solen. Sedan bör de lagras torrt i rumstemperatur.

Kan man frysa färsk vitlök?

Vitlök kan frysas i både hel som hackad, se dock till att förvara den i en lufttät förpackning. Du kan även skiva vitlöken och lägga den i olja, då oljan inte fryser kan du enkelt plocka ut den mängd du behöver.

Hur förvarar man färsk lök?

Förvara den gärna i ett pannrum eller i en låda i köket. Ha aldrig lök i ett fuktigt kylskåp! (Om sommaren kan färsk lök dock förvaras i kylskåp för att den inte ska torka ut.) Lökens hållbarhet är upp till 6 månader om den förvaras torrt och svalt.

När ska man dra upp vitlök?

Du vet att det är dags när blasten börjar torka/gulna i toppen. Om du väntar för länge så släpper skalet runt löken. Det påverkar både utseende, hållbarhet och lökens hälsa. Du kan skörda vitlök som liten ( ca 3 cm stor lök) och med grön blast redan tidigt på sommaren.

När ska man ta upp vitlöken?

Vitlöken är färdig att skördas följande sensommar, när blasten börjat gulna en aning. Du kan också skörda delar av planteringen redan i början av sommaren – då har vitlöken troligen inte ännu bildat klyftor, men har redan fått en ljuv och mild smak.