:

Hur lever man på Antarktis?

Innehållsförteckning:

  1. Hur lever man på Antarktis?
  2. Hur är det i Polarzonen?
  3. Vilka naturresurser finns i Arktis?
  4. Vad odlar man i Polarzonen?
  5. Vad gör man på Antarktis?
  6. Har Polarklimat?
  7. Hur är klimatet i en Polarzon?
  8. Vad odlas i Arktis?
  9. Hur mycket olja finns i Arktis?

Hur lever man på Antarktis?

Med undantag från forskare, tekniker och servicepersonal som under tidsbegränsade perioder bor i specialbyggda polarstationer – som mest påminner om rymdstationer – lever det inga människor permanent i Antarktis. I norr, i Arktis, ser det däremot helt annorlunda ut. Där lever sedan flera hundra år olika urbefolkningar.

Hur är det i Polarzonen?

Polarklimat, eller arktiskt klimat, är ett klimat där alla månaders medeltemperatur understiger 10 °C. Det är relativt ovanligt att temperaturen stiger över + 10 °C även under sommarmånaderna. I Polarzonen råder permafrost vilket innebär att endast det yttersta lagret av marken någonsin tinar.

Vilka naturresurser finns i Arktis?

Nya möjligheter att utvinna naturresurser som olja och gas, uran och vattenkraft har resulterat i ett ökat intresse för Arktis och för människorna i norr. Den utmaning Arktis står inför idag handlar mycket om att kunna utvinna resurserna på ett sätt som också gör det möjligt att på längre sikt leva ett gott liv i norr.

Vad odlar man i Polarzonen?

Antarktis är hem för ett överflöd av lavar, mossor, alger och svampar. Dessa organismer har inga rötter och kräver därför inte det komplexa intaget av näringsämnen som andra växter för att överleva.

Vad gör man på Antarktis?

Äventyr. Det ligger i sakens natur att en resa till Antarktis blir äventyrlig. Att åka till Sydpolen är inte som att åka på charterresa. En resa till Antarktis innebär kajakpaddling, vandringar och allmänt utforskande av en av jordens mest orörda regioner.

Har Polarklimat?

Polarklimat. Polarklimatet råder runt Nord- och Sydpolen, samt i de norra delarna av Nordamerika, Ryssland och Grönland. Huvuddelen av polarområdet ligger norr eller söder om den 60:e breddgraden i norr respektive söder. Polarklimat innebär långa, hårda vintrar och korta, svala somrar.

Hur är klimatet i en Polarzon?

I polartrakterna, som ligger som ett band runt nord- och sydpolen, är det mycket som är annorlunda jämfört med andra klimatzoner. Medeltemperaturen är strax över noll grader, dagarna och nätterna är extrema i sina tidslängder, artrikedomen är inte så mångfasetterad.

Vad odlas i Arktis?

Bären – en källa till vitamin. Den naturliga växtligheten i Arktis har varit en viktig och lättåtkomlig resurs för människorna. Bären är en källa till C-vitamin.

Hur mycket olja finns i Arktis?

Nära en tredjedel av världens hittills oupptäckta tillgångar av naturgas och 13 procent av den oupptäckta oljan finns i Arktis. Det visar en kartläggning i den vetenskapliga tidskriften Science.