:

Vem ska kallas till en bouppteckning?

Innehållsförteckning:

  1. Vem ska kallas till en bouppteckning?
  2. Vilka kan vara Förrättningsman?
  3. Vem kan göra Dödsboanmälan?
  4. Vem kan göra arvskifte?
  5. Vem kan vara Förrättningsman dödsbo?
  6. När ska du söka anstånd för bouppteckning?
  7. Vad händer efter bouppteckningen?
  8. När ska bouppteckning skickas in?
  9. Vad är en kopia av bouppteckningen?

Vem ska kallas till en bouppteckning?

Vid en bouppteckning ska den avlidnes efterlevande make eller sambo, legala arvingar och universella testamentstagare kallas, se 20 kap 2 § ärvdabalken.

Vilka kan vara Förrättningsman?

Nästan alla får vara förrättningsmän, t. ex. får en make eller annan anhörig till en dödsbodelägare eller efterarvinge vara förrättningsman. Även en särskild bouppteckningsförrättare som utsetts av Skatteverket får vara förrättningsman (20 kap.

Vem kan göra Dödsboanmälan?

Socialnämnden gör en dödsboanmälan Det är bara kommunernas socialnämnder som får göra en dödsboanmälan (20 kap. 8 a § första stycket ÄB). Det är socialnämnden som ska pröva om det finns förutsättningar för att göra en dödsboanmälan.

Vem kan göra arvskifte?

Efter bouppteckningen kan dödsbodelägarna skifta boet. Det innebär att ni delar upp tillgångarna mellan varandra som ni själva önskar eller som det står angivet i ett eventuellt testamente. När ni skiftar boet så kallas det att ni gör ett arvskifte.

Vem kan vara Förrättningsman dödsbo?

Vem får inte vara förrättningsman? Nästan alla får vara förrättningsmän, t. ex. får en make eller annan anhörig till en dödsbodelägare eller efterarvinge vara förrättningsman.

När ska du söka anstånd för bouppteckning?

  • Anstånd. Behöver ni söka anstånd ska det göras inom tre månader efter dödsfallet. Ansök genom att ringa eller skriv till oss och förklara varför bouppteckningen inte kan göras. Har du frågor om bouppteckning ska du ringa Skatteupplysningen 0771-567 567. Mejla till handläggare för bouppteckning.

Vad händer efter bouppteckningen?

  • Vad händer efter bouppteckningen? När skatteverket registrerat bouppteckningen fungerar den som en legitimationshandling för dödsboet och kan användas för att avsluta konton eller ändra lagfart. Bouppteckningen ligger även till grund för bodelning och arvskifte.

När ska bouppteckning skickas in?

  • Bouppteckning ska skickas inom fyra månader Bouppteckningen ska skickas in till Skatteverket inom fyra månader efter dödsfallet. Skatteverket skickar ett informationsbrev med en förteckning över vilka kontor som handlägger bouppteckningar till dig. Informationsbrevet har ett ärendenummer samt personuppgifter om den avlidna personen.

Vad är en kopia av bouppteckningen?

  • en vidimerad kopia av bouppteckningen (intyg att kopian överensstämmer med originalet) bestyrkta kopior eller original av testamenten, kallelsebevis till bouppteckningsförrättningen, arvsavståenden och liknande. fullmakt i original (om det finns en fullmakt). Mer information om vad en bouppteckning är och hur du fyller i blanketten i broschyren ...