:

Får en chef hota med uppsägning?

Innehållsförteckning:

  1. Får en chef hota med uppsägning?
  2. Vad ska jag tänka på när jag säger upp mig?
  3. Vilka undantas från LAS?
  4. Kan man säga upp någon pga arbetsbrist?
  5. Vad räknas som saklig grund för uppsägning?
  6. Är sjukdom saklig grund för uppsägning?
  7. När är det dags att säga upp sig?
  8. Kan jag säga upp mig innan jag börjat?
  9. För vilka gäller inte LAS vilka är undantagna?
  10. Är det rätt att en äldre person kan sägas upp före en med längre anställningstid?

Får en chef hota med uppsägning?

Lagen har till syfte att erbjuda skydd för arbetstagaren och inskränker arbetsgivarens möjligheter att säga upp eller avskeda. Denna lag är tvingande och avsteg kan endast göras genom kollektivavtal. En uppsägning ska vara sakligt grundad (7 § LAS).

Vad ska jag tänka på när jag säger upp mig?

Vanligtvis är uppsägningstiden 1-3 månader, beroende på hur länge du arbetat hos arbetsgivaren. Saknar din arbetsplats kollektivavtal har du enligt lagen om anställningsskydd (LAS) 1 månads uppsägningstid, om du inte kommit överens om annan uppsägningstid i ditt anställningsavtal.

Vilka undantas från LAS?

En arbetsgivare som har högst tio anställda får enligt lagen undanta två arbetstagare från turordningslistan som är av särskild betydelse för den fortsatta verksamheten. ... En arbetstagare som har fått en särskild anställning på grund av nedsatt arbetsförmåga kan också undantas.

Kan man säga upp någon pga arbetsbrist?

Innan du kan säga upp någon på grund av arbetsbrist måste du undersöka möjligheten att omplacera den anställda. Omplaceringen ska vara en ledig tjänst som behöver tillsättas inom företaget. Den anställda måste ha tillräckliga kvalifikationer för att kunna utföra arbetet på den nya tjänsten.

Vad räknas som saklig grund för uppsägning?

När en arbetsgivare säger upp en anställd måste uppsägningen vara sakligt grundad. Skälet måste vara något av följande - arbetsbrist eller personliga skäl. Om arbetsgivaren inte visar på någon saklig grund vid uppsägning , är uppsägningen ogiltig. Då behöver du påtala det och göra en "ogiltighetsinvändning".

Är sjukdom saklig grund för uppsägning?

Sjukdom är normalt inte grund för uppsägning. I sådana fall ställs stora krav på arbetsgivaren att göra vad som är möjligt för att omplacera arbetstagaren. I synnerhet när det gäller arbetsgivare med många anställda är kraven stränga.

När är det dags att säga upp sig?

Uppsägningstiden varierar beroende på din anställningstid och anställningsform. Normalt är det 1-3 månaders uppsägningstid vid egen uppsägning. Du kan ofta hitta din uppsägningstid i ditt anställningsavtal, eller fråga ditt fackförbund.

Kan jag säga upp mig innan jag börjat?

När det gäller provanställningar kan dessa avbrytas när som helst, om inte annat har avtalats, (6 § tredje stycket LAS). Detta gäller både för arbetstagaren och arbetsgivaren, och några skäl till avbrytandet behöver inte anges. Frågar arbetsgivaren kan det dock vara bra att ge en förklaring.

För vilka gäller inte LAS vilka är undantagna?

De enda som inte omfattas är företagsledare och arbetsgivarens familjemedlemmar. Behöver man säga upp personal kan man göra det om det lider arbetsbrist eller om man har saklig grund. Uppsägningstid och andra villkor under uppsägningstiden regleras av las och i vissa fall av anställningsavtal och kollektivavtal.

Är det rätt att en äldre person kan sägas upp före en med längre anställningstid?

Huvudregeln är att en person med längre anställningstid har företräde framför en med kortare anställningstid i samband med uppsägningar – enligt principen ”sist in, först ut”. Vid lika anställningstid blir den som är yngre uppsagd före den som är äldre.