När är det tillåtet att använda dimljus?
Innehållsförteckning:
- När är det tillåtet att använda dimljus?
- Varför får man inte använda halvljus och dimljus tillsammans?
- Får man köra in på en återvändsväg?
- Måste man blända av dimljus?
- Varför varselljus?
- Får man köra med enbart parkeringsljus?
- Får man köra med en trasig framlykta?
När är det tillåtet att använda dimljus?
I mörker är det endast tillåtet att ersätta halvljus med dimljus om det är dimma eller regnar kraftigt. Glöm heller inte bort dimbakljuset (en väldigt stark röd lampa) som används när det är försämrad sikt för att bakomvarande fordon ska kunna se dig tydligt.
Varför får man inte använda halvljus och dimljus tillsammans?
Sedan 1995 är det förbjudet att använda dimljus/varselljus tillsammans med halvljus. Anledningen till förbudet är att mötande förare bländas och får sämre siktsträcka av bilar som har halvljus kombinerat med dimljus (Väg- och transportforskningsinstitutet, VTI-notat 72-1994).
Får man köra in på en återvändsväg?
Återvändsväg Märket anger att genomfart inte är möjlig. Det är tillåtet att köra rakt fram men efter ett tag kommer vägen att ta slut, därav är genomfart inte möjlig.
Måste man blända av dimljus?
SVAR: Belysningen ska alltid vara tänd vid färd. Som belysning framåt i dagsljus vid god sikt kan man välja mellan halvljus (även spänningsreducerat), varsellyktor eller dimstrålkastare. ... Dimljus och varselljus får heller inte lysa samtidigt.
Varför varselljus?
Varselljus är ett billjus som bara finns i vissa bilar. Det gör så att andra trafikanter lättare kan se din bil. Vid bra sikt i dagsljus är det tillåtet att använda varselljuset istället för halvljus.
Får man köra med enbart parkeringsljus?
Nej, det räcker inte tillåt att endast köra med parkeringsljuset. Under körning måste du ha tänd strålkastare, både under dagtid och nattetid. Tänk på att kombinera dimljus och varselljus inte är tillåtet.
Får man köra med en trasig framlykta?
Att köra med trasiga strålkastare kan bli dyrt om man blir stoppad av polisen. Råder god sikt är bötesbeloppet 500 kronor, vid mörker och dålig sikt 1 200 kronor. Polisen kan också ålägga bilägaren att göra en ombesiktning av bilen.