:

Finns det backljus på släpvagn?

Innehållsförteckning:

 1. Finns det backljus på släpvagn?
 2. Är det lag på dimljus på släp?
 3. Är det krav på backljus?
 4. Måste det finnas backljus vid besiktning?
 5. Vilken belysning på släpvagn?
 6. Vilken belysning krävs på släpvagn?
 7. Vilka släpvagnar ska ha Sidomarkeringsljus?
 8. Måste släp ha blinkers?
 9. Vilka lampor måste funka på besiktningen?
 10. Måste a traktor ha backljus?

Finns det backljus på släpvagn?

Då har du 13 pol på bilen och ström finns till backljus. Då behövs byte av kontakt på släpet till samma typ som bilen är utrustad med samt dragning av kablage och montering av backljus på släpvagnen.

Är det lag på dimljus på släp?

Det stämmer att nya släp måste ha dimbakljus och backljus. Finns en bedömning på backljus ur funktion som tillämpas från årsmodell 2015.

Är det krav på backljus?

Det är inget krav eller lag på backljus - om inte bilen är helbilsgodkänd. Däremot är det krav på backväxel, för fordon över 450kg med två eller fler hjul. Däremot är det krav på backväxel, för fordon över 450kg med två eller fler hjul.

Måste det finnas backljus vid besiktning?

Svar: Vid kontrollbesiktningen ingår kontroll att backningsstrålkastaren är rätt inkopplad. På lätt bil och lätt släp från 1984 och framåt kontrolleras att backljuset inte lyser då friläge eller växel framåt är ilagd. Men det är ingen kontroll av att backningsstrålkastaren fungerar.

Vilken belysning på släpvagn?

Nedan kan du läsa om vilken belysning som din släpvagn behöver vara utrustad med enligt Transportstyrelsen: Två röda positionslyktor bak. En vit positionslykta fram, om efterfordonet skjuter ut mer än 200 millimeter in mot vägens mitt från dragfordonet. Två röda reflexanordningar bak.

Vilken belysning krävs på släpvagn?

Alla släpvagnar, med undantag av små obromsade båtupptagningsvagnar, måste ha bakljus, bromsljus, blinkers, reflexer, sidomarkeringsljus och positionsljus.

Vilka släpvagnar ska ha Sidomarkeringsljus?

Framtill ska släpvagnen ha två vita reflexer. Den ska dessutom ha vitt positionsljus om den är bredare än 160 cm. Baktill ska den ha röda triangelformade reflexer, bromsljus, bakljus, blinkers och skyltlykta. På sidorna ska den ha orange sidomarkeringsljus och reflexer.

Måste släp ha blinkers?

Efterfordon som börjar användas 1 januari 2005 eller senare ska ha två körriktningsvisare med orangegult ljus. Transportstyrelsen rekommenderar att även äldre efterfordon utrustas med körriktningsvisare.

Vilka lampor måste funka på besiktningen?

Goda råd om fordonsbelysning

 • Hel- och halvljus. Kontrollera att glödlamporna för både hel- och halvljus fungerar. ...
 • Positionsljus. Kontrollera att positionsljusen fram (vitt eller gult) och bakljusen (rött) fungerar och lyser tillräckligt starkt. ...
 • Blinkers. ...
 • Bromsljuset. ...
 • Reflexer.

Måste a traktor ha backljus?

4. BELYSNING OCH KOMMUNIKATION. Reflexer, backspeglar och de varnings- och kontrollampor som är viktiga för trafiksäkerheten kontrolleras, vi kontrollerar även strålkastarinställning, blinkers och bromsljus. Godkänd LGF-skylt måste sitta synligt baktill på fordonet.