:

Får man läsa sin egen journal som vårdpersonal?

Innehållsförteckning:

  1. Får man läsa sin egen journal som vårdpersonal?
  2. Vem får läsa patientens journal?
  3. Vem har rätt att gå in och läsa i en journal?
  4. Får läkare kolla journal?
  5. Får man läsa anhörigs journal?
  6. Kan rekryteringsmyndigheten läsa min journal?
  7. Har arbetsgivaren rätt att läsa min journal?
  8. Kan Försäkringskassan se journal?
  9. Hur långt tillbaka kan man läsa sin journal?
  10. Har Försvarsmakten tillgång till min journal?

Får man läsa sin egen journal som vårdpersonal?

Det är bara den personal som deltar i vården av dig eller som av annat skäl behöver uppgifterna för sitt arbete inom vården som har rätt att läsa journalen. Det är till exempel inte tillåtet för vårdpersonal att läsa din journal bara för att du råkar vara en vän eller ni är släkt.

Vem får läsa patientens journal?

Uppgifterna i patientjournalen är sekretessbelagda och får endast läsas av den som är anställd hos vårdgivaren och aktivt deltar i vården av patienten eller av annat skäl behöver uppgifterna för sitt arbete inom hälso- och sjukvården.

Vem har rätt att gå in och läsa i en journal?

Patientjournalen innehåller dokumenterade uppgifter om din vård. Du har rätt att själv läsa din journal, spärra uppgifter i den eller se vem som har tittat på dina patientuppgifter. All personal som är legitimerad inom hälso- och sjukvården skriver ner sina bedömningar och åtgärder som rör din vård i journalen.

Får läkare kolla journal?

Patientsekretessen innebär enligt Socialstyrelsen att uppgifter om den som vårdas skyddas enligt lag och bara får utlämnas till de som vårdar patienten. Man får inte ens som vårdpersonal titta i sin egen journal eftersom man inte vårdar sig själv. Den som bryter mot sekretessen kan straffas enligt lag.

Får man läsa anhörigs journal?

Journaluppgifter kan bara lämnas ut om patienten eller närstående inte kan ta skada eller påverkas negativt av det. Det står i offentlighets- och sekretesslagen och i patientsäkerhetslagen. En avliden person kan inte ge sitt godkännande till att en närstående får läsa journalen.

Kan rekryteringsmyndigheten läsa min journal?

Svaret på din fråga är i stort sett ja. Den kommun du bor i ska lämna de uppgifter om en totalförsvarspliktigs hälsotillstånd och personliga förhållanden i övrigt som krävs för att bedöma hens förutsättningar för att fullgöra värnplikt eller civilplikt (2 kap. 4 § lagen om totalförsvarsplikt).

Har arbetsgivaren rätt att läsa min journal?

Hej, Arbetsgivaren har inte rätt att kräva att se din journal och sjukvården får inte lämna ut den eftersom den omfattas av sträng sekretess. Din arbetsgivare ska inte ens be om att få ta del av den och ingen inom vården får ge ut den till annan än dig.

Kan Försäkringskassan se journal?

Vissa myndigheter har rätt att läsa i din journal utan att fråga dig först. Det är för att kontrollera att bestämmelser som styr hälso- och sjukvård följs. Försäkringskassan och Socialtjänsten har rätt att få läsa journaluppgifter utan ditt samtycke. Försäkringsbolag har däremot inte tillgång till din digitala journal.

Hur långt tillbaka kan man läsa sin journal?

Ansvaret gäller i tio år efter det att sista anteckning gjorts i journalen. Vårdgivare som upphör med verksamheten ska därmed: förvara journalerna enligt de regler som gäller i tio år efter sista anteckning i journalen. under dessa tio år pröva patienters och närståendes begäran om att få ta del av patientjournaler.

Har Försvarsmakten tillgång till min journal?

Svaret på din fråga är i stort sett ja. Den kommun du bor i ska lämna de uppgifter om en totalförsvarspliktigs hälsotillstånd och personliga förhållanden i övrigt som krävs för att bedöma hens förutsättningar för att fullgöra värnplikt eller civilplikt (2 kap. 4 § lagen om totalförsvarsplikt).