:

Vad har bensin för energi?

Innehållsförteckning:

  1. Vad har bensin för energi?
  2. Vad kommer bensin ifrån?
  3. Hur mycket energi i en liter bensin?
  4. När kom 95 oktan?
  5. Vad kan man använda bensin till?
  6. Vad är 98 oktan?
  7. Var kommer svensk bensin ifrån?
  8. Vad gör bensin?
  9. Hur mycket bränsle förbrukas i Sverige?
  10. Hur mycket el går det åt att producera bensin?

Vad har bensin för energi?

Bensin har ett nettoenergiinnehåll på cirka 43 MJ/kg (megajoule/kilogram), med vissa variationer – 1 liter bensin anses motsvara ca 9,1 kWh.

Vad kommer bensin ifrån?

Bensin är ett fossilt drivmedel som tillverkas av råolja. Råoljan kommer framförallt från Nordsjön, Ryssland och Nigeria.

Hur mycket energi i en liter bensin?

Omräkning från liter till kWh sker enligt följande: 1 liter bensin = 9,044 kWh, 1 liter diesel = 9,9633 kWh .

När kom 95 oktan?

Först i Europa med miljöklassad bensin Som första oljebolag i Europa lanserade OK 1994 en miljöklassad bensin för alla bilar – Nya Optima. Det gällde både 95- och 98-oktanig bensin.

Vad kan man använda bensin till?

De flesta kolvätena i bensin är mättade (har endast enkelbindningar) och har 4–12 kolatomer i kolkedjan. Bensin är vårt viktigaste motorbränsle. Dessutom tillsätts den i medel som används för att motverka isbildning och korrosion samt avlagring av föroreningar.

Vad är 98 oktan?

Den är med sitt höga oktantal anpassad för motorer som kräver ett högre oktantal. Med rätt oktantal för motorn optimeras prestandan. Bensin 98 innehåller max 5 % etanol och passar därför även fordon som inte kan köra på bensin med 10 % etanol. Produkten är avsedd för motorer utrustade med katalysator för avgasrening.

Var kommer svensk bensin ifrån?

Det allra mesta av bensinen och dieseln i Sverige görs av olja från Nordsjön och Ryssland, och den tillverkas fram för allt i nordiska raffinaderier med korta transporter och låg miljöpåverkan. Men en mindre del kommer från andra länder.

Vad gör bensin?

Bränsle och luft blandas ihop till en gas som förs in i cylindrarna, blandningen antänds sen och det tryck som då uppstår pressar ner kolvarna. Kraften från kolvarna överförs till vevaxeln via vevstakar som löper genom hela motorn – och får den att rotera.

Hur mycket bränsle förbrukas i Sverige?

Det kan jämföras med bensinförsäljningen som jämfört med 2009 sjönk med sex procent till kubikmeter (drygt 4,5 miljarder liter). Det är alltså många liter bensin och diesel som tankas i vårt avlånga land under ett år. Drygt 9,7 miljarder liter.

Hur mycket el går det åt att producera bensin?

Enligt amerikanska myndigheten Energy Information Administration går det åt 0.1 kWh el för att framställa en gallon bensin. Fast det är endast el som oljebolagen köper in utifrån. De framställer även egen elektricitet på plats i raffinaderierna – åter igen genom att bränna restprodukter (och… kol!).