Får chefen ändra schema utan mitt medgivande?
Innehållsförteckning:
- Får chefen ändra schema utan mitt medgivande?
- Kan chefen ändra min arbetstid?
- Vad är Schemarad?
- Kan min föreståndare verkligen ändra mitt schema utan mitt medgivande?
- När har jag rätt till mitt schema?
- Vad menas med Tvättstugeschema?
- Hur fungerar årsarbetstid?
Får chefen ändra schema utan mitt medgivande?
Arbetsgivaren ska meddela arbetstagaren om ändringar i den ordinarie arbetstidens förläggning minst två veckor i förväg, enligt 12 § arbetstidslagen. Arbetsgivaren får dock meddela detta mindre än två veckor i förväg om ”verksamhetens art eller händelser som inte har kunnat förutses” ger anledning till det.
Kan chefen ändra min arbetstid?
Huvudregeln är att arbetsgivaren har en s.k. fri arbetsledningsrätt. Det betyder att arbetsgivaren har rätt att fritt leda och fördela arbetet. Ändringar av scheman ingår i den fria arbetsledningsrätten. Den fria arbetsledningsrätten har dock vissa begränsningar.
Vad är Schemarad?
I Schema - Rad visas en översikt av alla dygn under en schemaperiod för en utvald schemarad och visar alltså schemat på individnivå. Fem veckor syns samtidigt på skärmen och för att nå övriga veckor använder du rullisten till höger.
Kan min föreståndare verkligen ändra mitt schema utan mitt medgivande?
Har du godkänt ditt schema har din arbetsgivare inte rätt att ändra ditt schema utan ditt samtycke. Det du däremot kan göra att är förhandla bort dina pass i början på December. Om inte din arbetsgivare är villig att göra kan inte du uppfylla din del av avtalet, att jobba alla schemalagda pass du sagt ja till.
När har jag rätt till mitt schema?
Arbetstid enligt arbetstidslagen Du har rätt till ett schema minst två veckor i förväg och arbetsgivaren måste föra anteckningar om jourtid, övertid och mertid . Den sammanlagda arbetstiden (ordinarie arbetstid och övertid) får vara högst 48 timmar per vecka i genomsnitt under fyra månader.
Vad menas med Tvättstugeschema?
I de flesta undersökningar som finns ser man att personal tycker det är viktigt att få planera och kunna påverka sitt schema själv. Många arbetsplatser numera har individuell schemaplanering som det heter och det fungerar förhoppningsvis ganska bra på de flesta ställen.
Hur fungerar årsarbetstid?
Årsarbetstid innebär vanligtvis att du ska jobba ett visst antal timmar per år, men att det varierar mellan olika perioder hur mycket du arbetar. Ofta har detta att göra med att arbetsbelastningen är ojämnt fördelad under året. Till exempel kan du jobba mer under vintern och mindre under sommaren.