:

Måste man göra AT tjänst?

Innehållsförteckning:

  1. Måste man göra AT tjänst?
  2. Får man betalt när man gör at?
  3. Vad händer när en AT läkare inte håller måttet?
  4. Vad menas med at läkare?
  5. Vad krävs för läkarlegitimation?
  6. Hur många får AT direkt?
  7. Vad ingår i AT?
  8. Hur mycker tjänar en läkare?

Måste man göra AT tjänst?

Man kan inte bli läkare på något annat sätt än genom att läsa läkarprogrammet på Universitetet. ... Efter att med godkänt resultat gått igenom läkarprogrammet, behöver du göra en AT-tjänstgöring. AT-tjänst är mellan 18 till 24 månader. Därefter ansöker du om läkarlegitimation hos Socialstyrelsen.

Får man betalt när man gör at?

Efter den grundläggande läkarutbildningen och läkarexamen följer vidareutbildning i form av AT eller BT och ST. Under AT, BT och ST erhåller läkaren lön.

Vad händer när en AT läkare inte håller måttet?

Vad får det för konsekvenser? – I det här fallet kan personen inte få läkarlegitimation utan att bli godkänd på AT. Men läkaren kan söka arbete som AT-läkare eller ett vikariat i en annan region och där bli anställd som läkare med stöd av det generella bemyndigandet.

Vad menas med at läkare?

En legitimerad läkare som vill ansöka om specialistkompetensbevis behöver göra en specialiseringstjänstgöring (ST). Specialiseringstjänstgöringen sker under minst 5 eller 5,5 år (beroende på föreskrift) för att erhålla de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som en specialistläkare behöver.

Vad krävs för läkarlegitimation?

1. Vägen till legitimation via kunskapsprov

  • Ansök om att få din utbildning granskad. ...
  • Gör ett kunskapsprov. ...
  • Gå en kurs i svenska författningar. ...
  • Visa dina kunskaper i svenska. ...
  • Gör praktisk tjänstgöring på 6 månader.

Hur många får AT direkt?

Enligt statistik jag samlat in från de enskilda landstingen har inget sjukhus i nuläget färre än tio sökande per AT-plats. Läkarbristen i landet är ett faktum, och inte ens hälften av de legitimationer som utfärdats de senaste tio åren har enligt statistik från Socialstyrelsen gällt personer som gjort AT.

Vad ingår i AT?

Allmäntjänstgöring, AT

  • Nio månader inom dels invärtesmedicinska specialiteter och barn- och ungdomsmedicin, dels kirurgiska specialiteter, med en minimitid inom var och en av de båda grupperna om tre månader.
  • Tre månader inom psykiatri eller barn- och ungdomspsykiatri.
  • Sex månader inom allmänmedicin.

Hur mycker tjänar en läkare?

Vad tjänar en ST-läkare? En ST-läkare tjänar i snitt mellan 48 3 kr. Medellönen för en ST-läkare i Sverige är enligt den senaste statistiken 49 700 kr per månad. Precis som för AT-läkare finns det en tydlig korrelation mellan ålder, erfarenhet och lön.