:

Vem installerar element?

Innehållsförteckning:

  1. Vem installerar element?
  2. Vilken höjd ska element sitta på?
  3. Hur stort ska elementet vara?
  4. Vad är rekommenderat minsta mått från golv på synlig rördragning till en radiator?
  5. Vad kostar det att sätta in element?
  6. Hur många radiatorer behövs?
  7. Var ska element placeras?
  8. Varför placeras radiatorer under fönster?
  9. Hur stort Oljefyllt element?

Vem installerar element?

Att installera och byte av fast anslutna elektriska element är elinstallationsarbete som ska utföras av registrerade elföretag.

Vilken höjd ska element sitta på?

Allmänt sett bör panelradiator monteras minst 10 cm över golvet och ha 10 cm fritt utrymme till andra objekt framför, t. ex. en soffa. I locket på emballaget för våra produkter hittar du färdigstansade hål och en monteringsguide som visar hur du enkelt monterar radiatorn på väggen.

Hur stort ska elementet vara?

Hur stort elementet bör vara beror på bland annat på rummets storlek och vilket typ av utrymme det är. Element placeras ofta under fönster för att undvika kallras och bör då täcka hela fönstrets bredd. Framförallt ska du se till att du har tillräckligt med antal watt per kvadratmeter för att värma upp rummet.

Vad är rekommenderat minsta mått från golv på synlig rördragning till en radiator?

lämplig monteringshöjd över golv för en radiator är att den skall sitta så att man kan komma åt att städa under den och då rör det sig om mellan 1 mm över golv.

Vad kostar det att sätta in element?

En grov uppskattning är att det kostar mellan kronor per radiator (element). En certifierad Thermiaåterförsäljare kan ge dig offert och uppskatta pris för just ditt hus. Hitta din närmsta återförsäljare genom att söka på din ort på kartan.

Hur många radiatorer behövs?

För ett genomsnittligt hus i nordiskt klimat med standardisolering och en takhöjd på 2,40-2,50 meter är effektbehovet cirka 70-75 W per kvadratmeter golvyta. För att beräkna hur mycket effekt som går åt för andra takhöjder kan du räkna med ett effektbehov på 30 W per kubikmeter.

Var ska element placeras?

Generellt ska element sitta under samtliga fönster och vara lika långt som fönstret är brett. Det minskar risken för att den varma luften stiger uppåt och den kalla stannar vid golvet.

Varför placeras radiatorer under fönster?

Undvik kallras genom att placera en radiator under fönstret som skapar en motverkande uppåtgående luftrörelse av varmluft. För att det ska kännas dragfritt får lufthastigheten inte vara högre än 0.10-0.15 m/s. Bästa platsen för en radiator är under ett fönster, för då förhindras kallras.

Hur stort Oljefyllt element?

Välja rätt effekt på de oljefyllda elelementen För ett genomsnittligt hus i nordiskt klimat med standardisolering och en takhöjd på 2,40-2,50 meter är effektbehovet cirka 70-75 W per kvadratmeter golvyta.