:

Vad är prioriterad fordran?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är prioriterad fordran?
  2. Hur skiljer sig företagshypotek från vanlig panträtt i lös egendom?
  3. Vad ingår i en företagsinteckning?
  4. Vad är ett företagshypotek?
  5. Vad är en efterställd fordran?
  6. Hur får man förmånsrätt?

Vad är prioriterad fordran?

En särskild rättighet som kan vara förknippad med en fordran (som då kan benämnas prioriterad fordran). ... Den borgenär som har en fordran med förmånsrätt har företrädesrätt, dvs rätt att få betalning före andra borgenärer med oprioriterade fordringar.

Hur skiljer sig företagshypotek från vanlig panträtt i lös egendom?

Enligt 2:1 lagen om företagshypotek (FHL, här ) är all lös egendom som inte är intecknad omfattad av hypoteket i den mån de inte faller under något av undantagen, se speciellt 2:1 2 st. t. ex. kassa- och bankmedel.

Vad ingår i en företagsinteckning?

En företagsinteckning är en särskild säkerhetsrätt, som skapats för att företagare ska kunna använda sin rörelseegendom, exempelvis ett varulager, som kreditsäkerhet. En företagsinteckning är inte knuten till en viss bestämd egendom vid en viss tidpunkt, utan egendomen kan skifta med tiden.

Vad är ett företagshypotek?

Företagshypoteket gäller som säkerhet för en fordran från borgenären. Företagshypoteket omfattar inte kassamedel eller bankmedel, aktier eller andra finansiella instrument som är avsedda för allmän omsättning, egendom som kan intecknas på annat sätt eller egendom som varken kan utmätas eller ingå i en konkurs.

Vad är en efterställd fordran?

En efterställd fordran är en fordran som vid konkurs och utmätning på grund av avtal får infrias först sedan gäldenärens övriga skulder blivit betalda.

Hur får man förmånsrätt?

En oprioriterad fordran kan särskild förmånsrätt genom att Kronofogden utmäter viss egendom för betalning av fordringen (se ovan). Staten kan även särskild förmånsrätt för sin fordran genom att staten får panträtt för fordringen om säkerhet ställs vid anstånd.