:

Vart kommer posten om man är hemlös?

Innehållsförteckning:

  1. Vart kommer posten om man är hemlös?
  2. Var kan man ha sin adress?
  3. Hur anmäler man Poste Restante?
  4. Kan man skriva sig var man vill?
  5. Hur skriver man sig på en postbox?

Vart kommer posten om man är hemlös?

Du kan folkbokföra dig på en väns adress om du vet att du ska bo där ett tag. Därefter kan du anmäla en särskild postadress hos Skatteverket, och då ange en postbox om du hellre vill att din post ska komma dit. Du kan läsa mer om särskild postadresser via Skatteverket här.

Var kan man ha sin adress?

Svar: Man ska vara folkbokförd på adressen där man har sin huvudsakliga dygnsvila. Har du flera bostäder kan det räknas som dubbel bosättning, förutsatt att du bor i var och en av bostäderna minst en sjundedel av tiden. Då avgör Skatteverket var du ska vara folkbokförd och bedömningen görs utifrån din livssituation.

Hur anmäler man Poste Restante?

Du kan anmäla en särskild postadress till Skatteverket om vill ha din post till en annan adress än din folkbokföringsadress under minst sex månader. Det gäller både i Sverige och utomlands. Det kostar inget att anmäla en särskild postadress.

Kan man skriva sig var man vill?

Att skriva sig på en adress där man inte bor är ett brott mot folkbokföringslagen, sedan en lagändring i juli 2018. Tidigare var det inte straffbart att skriva sig på en adress där man inte bor, men reglerna skärptes för att motverka bidragsfusk och andra brott som görs genom att registrera sig på fel adress.

Hur skriver man sig på en postbox?

Det går inte att folkbokföra sig på en postbox, inte heller är poste restante en folkbokföring. Det handlar om var du får din post. Det går att skriva sig på kommunen, det vill säga du vistas i kommunen men har ingen bostad. Du kan fråga Skatteverket om det och läsa mer på länken nedan.