:

Kan man söka föräldrapenning när man har semester?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man söka föräldrapenning när man har semester?
  2. Vad innebär 120 dagar av föräldraledighet enligt semesterlagen?
  3. Hur länge tjänar man in semester under föräldraledigheten?
  4. Hur ska du spara semestern under din föräldraledighet?
  5. Vad gäller att ha semester och vara föräldraledig under sommaren?

Kan man söka föräldrapenning när man har semester?

För många lärare anses den första perioden av sommarlovet vara semester. När semesterdagarna är slut kan du ta ut föräldrapenning för resten av sommarlovet.

Vad innebär 120 dagar av föräldraledighet enligt semesterlagen?

  • Enligt semesterlagen är 120 dagar av en föräldraledighet semesterlönegrundande. Det motsvarar ca fyra månader av föräldraledigheten som man tjänar in semester som vanligt. (Om du är ensam vårdnadshavare är det 180 dagar.) 120 dagar innebär att du tjänar in nio betalda semesterdagar under föräldraledigheten om du har 25 semesterdagar per år.

Hur länge tjänar man in semester under föräldraledigheten?

  • Det motsvarar ca fyra månader av föräldraledigheten som man tjänar in semester som vanligt. (Om du är ensam vårdnadshavare är det 180 dagar.) 120 dagar innebär att du tjänar in nio betalda semesterdagar under föräldraledigheten om du har 25 semesterdagar per år.

Hur ska du spara semestern under din föräldraledighet?

  • Planera gärna tillsammans med din chef hur du ska göra med semestern under din föräldraledighet. Du har bara rätt att spara de semesterdagar som överstiger 20, eftersom arbetsgivaren är skyldig att lägga ut 20 semesterdagar. Om du under året tjänar in färre än 20 dagar måste arbetsgivaren lägga ut all ledighet det året.

Vad gäller att ha semester och vara föräldraledig under sommaren?

  • Att både ha semester och vara föräldraledig under sommaren är relativt vanligt bland småbarnsföräldrar. Men vad gäller och vem bestämmer vad som funkar och inte? Alla anställda har rätt till såväl semesterledighet som föräldraledighet. Rätten till semesterförmåner regleras i semesterlagen och rätten till föräldraledighet i föräldraledighetslagen.